Goodnews.ua


Як уберегти свою машину від викрадення: поради експертів

Апрель 08
20:00 2019

Автомайстри та поліція кажуть, що будь-яку машину можна викрасти. Питання лише часу та вмінь. ВАЗ, Daewoo та Toyota – трійка лідерів сумної статистики.

За викрадачами авто стежать, їх затримують, а потім відпускають. Справа – в законі, який треба змінювати. А точніше – треба просто прибрати одну маленьку примітку, завдяки якій крадії практично не несуть покарання за угони, пише Автотема з посиланням на ТСН.

«І в Києві, на жаль, кожен день викрадають десь три-чотири-п’ять автівок або навіть більше, тому що деякі власники не звертаються в органи МВС», — пояснює активіст Влад Антонов.

Власне, Київ – лідер з українських міст за кількістю викрадень авто. Далі йдуть Одеська та Дніпропетровська області. Крадуть насправді звідусіль: з вулиць, паркінгів, дворів. Та і у всіх: у зірок шоу-бізнесу, політиків, чиновників.

Жертвою викрадень ставала співачка Даша Астаф’єва. Її розкішний червоний Mercedes вкрали прямо біля клініки. Броньований позашляховик викрали у Михайла Саакашвілі під час його губернаторства в Одеській області. І той незручний момент, коли чоловік – генеральний прокурор, а машина жінки — в угоні. Принаймні саме так зазначено в декларації нардепа Ірини Луценко.

«Десь о десятій вечора напередодні приїхав і залишив її тут. Наступного дня вийшов, десь о 12-ій подивився – немає. Десь через 10 хвилин трохи прийшов до себе і зателефонував в поліцію», — розповідає постраждалий Дмитро Дєнков.

Його машину поцупили просто біля будинку. Ніхто нічого не чув.

«Я насправді не думав, що вона там може когось зацікавити і вона не було дуже захищеною. Там був центральний замок насправді і не було ніякої сигналки», — каже чоловік.

І це велика помилка. Машину треба захистити як мінімум 4 ступенями захисту. Бо викрадення — це ваша особиста справа. Особливо, коли машину вкрали вночі. Шансів знайти за гарячими слідами практично нуль.

У той же день після викрадення ввечері Дмитру подзвонили і повідомили, мовляв, машина знайшлась. Людина розповіла такі деталі, які знали тільки в поліції, тому спочатку чоловік повірив.

«Почались якісь торги, там 5 тисяч доларів, я сказав, що мене це не влаштовує. Не треба вестись на різні телефонні дзвінки. Варто звернутися до адмінів і до таких груп і написати їм, тому що вони дуже досвідчені. Вони можуть пояснити, як діяти і що робити», — зазначив чоловік.

Машину Дмитру не повернули. Але врятувала страхова. І тут порада: окрім механічного захисту – застрахуйте авто на випадок викрадення. Особливо уважними та обережними треба бути власникам ВАзів, Daewoo та Toyota – саме ці машини викрадають в Україні найбільше. Розслаблятися не варто кермувальникам Mercedes, Honda та BMW – їх також полюбляють автокрадії. У столиці лідерами угонів здебільшого стають авто японського автопрому.

«На сьогоднішній день, як показує практика щодо затриманих груп осіб, в більшості викрадаються автомобілі із використанням електронного пристрою», — розповів начальник відділу управління карного розшуку ГУ НП у м. Києві Анатолій Краєвський.

А тепер запам’ятайте – ніколи нікому не залишайте свої ключі від машини – ані на мийці, ані на СТО.

«На мийці, на сервісі бажано давати ключ сервісний, тому що у багатьох автомобілів є два ключі. Один — спеціально для сервісу. Він не відкриває бардачок, він не дає там ще якісь функції, там багажник, там проникнути», — радить власник СТО Володимир Столяров.

Крадії постійно вдосконалюють техніку та навички, бо бізнес – дуже прибутковий. У вас повинно бути в самій машині мінімум чотири ступеня захисту. Перше – сигналізація. Спеціалісти рекомендують оптичні з інфрачервоним променем. Але здебільшого ставлять електричні, які легко обійти. Друге – центральний замок.

«Можна просто перехопити радіосигнал ключа. Перехопивши його у вас вже є код для зняття сигналізації. Після того, як машина знята з охорони, тепер друге завдання в неї проникнути. Для цього потрібно або зламати замок, якщо вона від сигналізації не була відкрита, або ж, якщо вона відкрилася від брелка, який у вас там з кодом перехоплений, то ви її просто вже відкриваєте. Тепер для того, щоб її викрасти, потрібно розблокувати кермо, тому що воно завжди на замку», — пояснює Володимир.

Тут треба мати або відмичку, або ключ. Це не є проблемою для крадіїв.

«Після того, як ви зняли блокування з керма — залишається останній етап — машину треба завести. Ось для цього вже включається серйозна електроніка, бо у більшості брелків усередині ключа знаходиться транспондер так званий, і передавач, і навколо замкової щілини автомобіля розташована маленька антена. При включенні режиму запалювання йде перехоплення кодів, які вже тут спілкуються на малій відстані між самим ключем або брелком і антеною, яка розташована тут. Таким чином йде команда в блок ІТТ і він знімає блокування з модуля, який керує двигуном. Без цього практично завести автомобіль неможливою», — зазначає він.

Цей код легко можна перехопити завдяки сучасній техніці. Або навіть завчасно, знаючи та полюючи на певну машину, крадії можуть банально на базарі купити ключ із потрібним модулем. І просто замінити його.

А ще експерти радять поставити в машину GPS. Це не гарантія звісно, що авто знайдуть, але шанси збільшить.

Таким бізнесом займаються зазвичай профі — організовані групи і крадуть здебільшого елітні автівки.

«Ми затримали групу осіб, один з яких уже був засуджений судом до реального строку відбування покарання і перебував у розшуку. Вони вчиняли незаконне заволодіння різних марок автомобілів», — розповів Краєвський.

Бути засудженим і перебувати на волі крадіям дозволяє закон. Якщо машину знайшли цілою і неушкодженою, повернули її власнику – то примітка дозволяла перекваліфіковувати статтю з тяжкої частини на нетяжку.

А тому ні про які випадковості мови не може і бути. Третя частина – передбачає до 7 років позбавлення волі. Восени в Раді вже голосували за ухвалення цих змін, але голосів не вистачило. На наступному тижні депутати повинні знову голосувати за цей законопроект. Сподіваємось, що цього разу поправки приймуть і злочинці отримають реальні терміни і сядуть таки за грати.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Двукратный чемпион НБА умер от рака

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua