Goodnews.ua


Міста розвантажать! З 1 липня набуває чинності нова норма про автостоянки

Июнь 28
12:14 2019

З 1 липня 2019 року набирають чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів, які вводять можливість влаштовувати зручні перехоплюючі автостоянки на в’їзді до центру великих міст. Такі парковки користуються значною популярністю закордоном, зокрема, у Європі, адже дозволяють зменшити кількість заторів на дорогах, вирішити проблему з нестачею парковок в містах, підвищити їх екологічний стан та налагодити рух транспорту в центрі.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Запроваджуємо ще одну цікаву європейську практику для налагодження транспортного руху в містах — перехоплюючі автостоянки, так звані “Park&Ride”. Зазвичай вони розміщуються на околицях або при в’їзді у центри великих міст поблизу зупинок громадського транспорту, щоб власник авто міг залишити свою машину і зручно пересісти на метро, автобус чи трамвай. Плата за таку парковку коштує копійки у порівнянні з парковками в центрі, а в багатьох випадках взагалі безкоштовна. Крім того, користувачі перехоплюючих парковок можуть зі знижкою придбати квитки на громадський транспорт “туди-назад”. Це дійсно вигідно і для людей, і для міста. Тому ми також унормували таку можливість у наших ДБН”, — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з будівельними нормами щодо містобудування такі перехоплюючі автостоянки мають входити до складу транспортно-пересадочних вузлів (ТПВ), що повинні передбачуватися в генеральних планах та комплексних схемах транспорту великих міст для зручної та швидкої пересадки з одного виду транспорту на інший.

Їх кількість і місткість визначається на основі розрахунків перспективних пересадочних пасажиропотоків і пасажирооборотів.

У нових змінах у ДБН “Автостоянки і гаражі” зазначається, що перехоплюючі парковки мають розташовуватися на під’їзді до центральної частини міста поблизу:

    • залізничних станцій;
    • авіаційних терміналів;
    • станцій метрополітену;
    • зупинок маршрутного таксі та іншого громадського транспорту.

Мінімальна відстань до вказаних об’єктів — 150 м.

При цьому, до половини всіх паркомісць на перехоплюючих автостоянках мають розраховуватися для зберігання авто протягом дня, до 25% — для короткочасного зберігання протягом декількох годин.

Зміни у ДБН “Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів” розроблені ПАТ “КиївЗНДІЕП” та доступні за посиланням: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2019/04/ZM_DBN_V2315.pdf.

Довідково:

Перехоплююча автостоянка − стоянка, розташована поблизу автотранспортних шляхів прямування населення з місця проживання. Призначена для розвантаження центральної частини в приміській і периферійній зонах, шляхом тимчасового зберігання автомобілів при пересадці на громадський транспорт. Дозволяє зменшити завантаженість автотранспортної системи міста, звільнивши її від частини особистого автотранспорту.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Кредит под залог недвижимости – плюсы и минусы финансовой услуги

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua