Goodnews.ua


Чому пенсійну реформу не можна вважати реформою?

Июнь 30
18:56 2017

Чому пенсійну реформу не можна вважати реформою?

Процес «осучаснення» пенсій, декларований урядом, має декілька підводних каменів. Хоча влада обіцяла, що пенсійний вік підвищувати не будуть, але у законодавство закладено доволі стрімке підвищення необхідного страхового стажу. Спочатку стаж зросте з 15 років до 25, а потім – за наступні 10 років з 2018-го – він має бути підвищений ще на десять років – до 35 років. Далі – після 2028-го – все просто: або в тебе цей страховий стаж є, або ти будеш отримувати копійки. Це чекає, перш за все тих, кому сьогодні 45-50 років.

Влада ставить собі у заслугу те, що має намір підвищити пенсії найбільш малозабезпеченим пенсіонерам. Мінімальні пенсії в жовтні цього року, якщо законопроекти будуть прийняті, «проіндексують» з 1312 до 1373 гривень. Так, у більшості пенсіонерів пенсії мають трохи зрости – осучаснитися. В кого на сім доларів у еквіваленті, в кого на 19. Невеличка група щасливців має розбагатіти аж на 38 або трохи більше. І від цих крихт люди мають радіти? Особливо якщо врахувати, що споживчі ціни виросли з 2012 року по травень 2017-го на 125% (більш ніж удвічі), зокрема, на продовольчі товари – на 93% (майже удвічі), а на комунальні послуги – на 433% (більш ніж у чотири рази)!

Тим громадянам, які от-от підуть на пенсію, теж «пощастило». З 2018 року має бути скорочений так званий коефіцієнт заміщення – з 1,35 до 1. Що це значить? Якщо раніше людина могла розраховувати на пенсію у розмірі половини або трохи більше від тієї зарплати, з якої сплачувалися соціальні внески, то зараз це буде третина або навіть менше. І інструментів, які б дозволили компенсувати ці втрати накопичувальними рівнями Уряд наступним поколінням пенсіонерів поки що не пропонує. В Уряді просто намагаються ситуативно латати фінансові дірки. Про реальні реформи, спрямовані на стимулювання економіки – не йдеться.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Нападающий Порту летом пополнит состав Интера

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua