Goodnews.ua


Асоціація з ЄС. У чому вигода для України

Сентябрь 01
10:03 2017

Асоціація з ЄС. У чому вигода для України

Першого вересня набуває повної сили Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Дата важлива, але швидше символічна. Я думаю, що це – більшою мірою, формальність. Процес підписання і ратифікації Угоди відбувся вже давно. Зараз ми спостерігаємо інтеграційну тенденцію. Зрозуміло, що для нас – це позитивна подія, але вона передбачає великий обсяг роботи. Таку думку у власному блозі на сайті “Новое время” висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Видно по статистиці, що торгівля з країнами Євросоюзу зростає, і така тенденція триватиме. А ось в політичному плані все залежить від нас. Асоціація передбачає реформаторські дії з нашої країни, важливо приводити українське законодавство до європейських норм. Це займе якийсь час. Тому я не думаю, що завтра або післязавтра в країні щось радикально зміниться.

Вступ в силу Угоди, по суті, закріплює зовнішньополітичний вектор інтеграції. Адже зона вільної торгівлі з країнами ЄС працює вже кілька років. Для бізнесу були знижені тарифні ставки по різних позиціях до різного рівня. Але це не є для нас ключовим моментом. Ключовий момент полягає в різних нетарифних обмеженнях, які припускають, що ми повинні підтягуватися за якістю до європейського рівня. Якщо ми будемо відповідати їх стандартам, то для нас будуть відкриватися двері. У будь-якому випадку, це конкуренція, і це спроби надавати товари та послуги високого рівня. Це амбітне завдання.

Кілька років тому було багато побоювань з приводу того, що Угода про асоціацію може більше нашкодити українській економіці, ніж допомогти їй. Але зазначу, що основні ризики оцінювалися для підприємств в східних регіонах України. Оскільки там почалися бойові дії, війна створила там такі проблеми і завдала такої шкоди, що ця дискусія вже неактуальна. Вплив або не вплив Асоціації на економіку регіону, боюся, оцінити вже неможливо.

Сам же вступ в силу Угоди про асоціацію з ЄС можу порівняти з тим, що ви вступили в якийсь престижний ВНЗ. Безсумнівно, це чудова новина. Ви вже склали іспити, отримали повідомлення про свій вступ і першого вересня прийшли на навчання. Але як ви будете вчитися і що вас чекає після закінчення університету, це – велике питання. Багато що залежить від вас самих.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Лестер вернулся в АПЛ спустя год после вылета

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua