Goodnews.ua


Почесний консул: прогнозую, що дипустанови відновлять послуги для громадян, які виїхали законно

Апрель 30
03:26 2024


Почесний консул України у США Ірина Мазур переконана, що держава підходитиме диференційовано до чоловіків призовного віку, котрі перебувають за кордоном, щодо надання їм консульських послуг.

Про це вона сказала в коментарів власкору Укрінформу у Нью-Йорку.

«Після 18 травня, коли в закон вступить у законно дію, – сказала вона, – я передбачаю, що буде диференціація між категоріями громадян, стосовно яких нині діють обмеження: між тими, хто перебуває за кордоном на законних підставах, виїхавши давно, і тими, хто залишив країну, коли виїзд було обмежено».

На її думку, держава «не може обмежити консульські послуги для всіх чоловіків, бо не можна сказати загально, що всі порушили закон».




«Є аргументи про те, що не можна примусити людину щось робити, але я є прихильниця справедливого підходу, – додала вона. – Якщо ми говоримо про якусь несправедливість, то передусім повинні подумати про несправедливість щодо тих солдат, які перебувають в окопах два роки без ротації».

Читайте також: Обмеження консульських послуг: як у Франції проводили обслуговування на виїзді

Мазур розповіла, що «з юридичної точки зору, кожна держава має право запроваджувати певні обмеження на здійснення консульських дій».

Наприклад, у США, за її словами, усі чоловіки призовного віку (від 18 до 26 років), незалежно від їхнього громадянства, які перебувають на території країни, зобов’язані бути зареєстровані в базі Selective Service Registration. Якщо вони цього не зроблять, то їхні права буде обмежено.

«Це при тому, що в Америці немає воєнного стану, а в Україні йде війна», – додала Мазур.

Генеральне консульство України у Нью-Йорку вже кілька місяців не має генерального консула. Працівники дипустанови на запит Укрінформу щодо ситуації, яка склалася після запровадження обмежень на консульські й послуги для чоловіків призовного віку, зазначили: «уся інформація від Міністерства закордонних справ України розміщена на нашій вебсторінці у Фейсбуці, більше додати нічого».

У розмові з власкором Укрінформу виконувач обов’язки генконсула Сергій Іванчов наголосив, що Генеральне консульство коментарів не дає.

Як повідомляв Укрінформ, у консульських установах України за кордоном обмежено надання консульських послуг для чоловіків призовного віку.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Отключения света в Украине: когда можно будет избежать

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua