Goodnews.ua


Об’єднання ПЦУ і УПЦ МП: Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу без попередніх умов

Август 15
22:26 2024


Митрополит Київський і всієї України, предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до очільника УПЦ МП митрополита Онуфрія та всіх ієрархів із закликом розпочати діалог про єднання двох церков без попередніх умов.

Відповідне звернення оприлюднено на сайті Православної церкви України, передає Укрінформ.

«У день Успіння Пресвятої Богородиці, молитовно покладаючи надію на Її заступництво, спрямування і допомогу в усякій добрій справі, бажаю поновити заклик від імені Православної Церкви України до Вас, владико, до ієрархів, духовенства і вірних, які визнають Вас своїм Предстоятелем: заради блага і утвердження православної християнської віри в Україні, заради Церкви Христової, заради захисту істини від намагань спотворити її – невідкладно розпочати діалог», — зазначив Епіфаній.

За його словами, десятиліттями ієрархи, духовенство та українські вірні наполегливо просили Вселенський Патріархат про допомогу і вирішення проблем поділу православної церкви в Україні.

«Собор у Святій Софії 15 грудня 2018 р. ухвалив всі рішення, для яких був зібраний, і створив тверду канонічну основу для того, щоби єдина вже Православна Церква України, як Помісна, отримала, як вона цього і просила та бажала протягом багатьох років, Томос про автокефалію від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія. Канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина помісна Православна Церква», — нагадав предстоятель ПЦУ.

Однак, зауважив Епіфаній, через позицію Московського патріархату частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов’язку – бути єдиними. Але, переконаний він, і серед тих українських православних,  хто ще не перебуває в родині Православної Церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності».

Читайте також: Предстоятель ПЦУ підтримав заклик до обміну полоненими «всіх на всіх»

«Весь світ бачить, що Патріархат Москви виявився глибоко отруєний псевдорелігійним вченням «русского міра», отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна Росії проти України. Війна диявольська і безбожна, яку патріарх Москви назвав священною та благословив російського правителя і військо на всі ті злочини, які вони зробили і продовжують робити на нашій землі. Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід «русского міра» є злими – для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту Православ’я і хто дбає про благо Церкви має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності», — наголосив Епіфаній.

Відтак, «твердо і неухильно тримаючись цих засад», він знову звертається до митрополита Онуфрія і до всіх православних, але в першу чергу – до єпископів і священників – із закликом без будь-яких попередніх умов розпочати діалог про єдність.

«Ми знаємо, що раніше з Вашого боку були оголошені три вимоги щодо такого діалогу, а саме – щоби ми відкинули рішення Вселенського Патріархату і щоби ми не чули прохань від тих, хто приймає ці рішення і бажає бути єдиними, як Православна Церква України. Але з об’єктивних і незалежних від нас підстав ми не можемо погодитися з такими вимогами, бо вони суперечать істині та означали би для нас зречення від Бога, Який подав нашим ієрархам і кліру благодать священства, і від Церкви Христової, яка руками і працею Вселенського Патріарха благодіяла Україні», — зазначив предстоятель ПЦУ.

Читайте також: У Лаврі діє чернеча громада ПЦУ, яка готова прийняти монахів МП — в.о. намісника

У зв’язку з цим він звертається до Онуфрія та ієрархів, УПЦ погодитися розпочати діалог без попередніх умов: «Саме так, без попередніх умов, розпочинався діалог, який благословив та підтримував блаженної пам’яті Митрополит Київський і всієї України Володимир і який Патріархат Москви зруйнував».

«Тож, ніколи не полишаючи у справі подолання церковних розділень надії на Бога, на заступництво Богородиці та всіх святих, попри те, що всі наші численні раніше зроблені звернення до Вас і до тих, хто з Вами, щодо діалогу залишилися без відповіді – знову звертаюся до Вас, владико, і до всіх, хто тепер є з Вами, та прошу не залишити цього звернення, цієї простягнутої до вас руки, без конструктивної відповіді. Це звернення я роблю публічно, закликаючи у свідки Повноту Православ’я і український народ. Нехай Бог благословить добру справу успіхом!», — підсумував митрополит Київський і всієї України.

Як повідомлялося, Епіфаній порівняв законопроєкт 8371, відомий як «закон про заборону УПЦ (МП)», із законом про заборону рабства і вважає його єдиним способом захистити свободу віросповідання.

Share

Статьи по теме

Останні новини

У Сербії та Угорщині низький рівень води в Дунаї відкрив затонулі кораблі Другої світової

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua