Goodnews.ua


Як намагались знищити справу відносно екс-заступника Авакова

Сентябрь 01
07:00 2017

Як намагались знищити справу відносно екс-заступника Авакова

Прокуратура Києва надіслала мені лист, у якому повідомила, що 8 серпня 2017 року знову розпочато досудове розслідування фактів збору грошей з учасників державних змагань з парашутного спорту соратником Авакова та, як брешуть злі язики, його партнером по газовому бізнесу – колишнім радником харківського губернатора Добкіна, екс-депутатом Харківської обласної ради від Партії Регіонів Олегом Шаповаловим.

Як виявилось, Міністерство молоді та спорту України вже після Революції Гідності призначило “регіонала” Шаповалова “смотрящім” у парашутному спорті, зобов'язавши всіх спортсменів-парашутистів вступити в його псевдо-громадську організацію зі сплатою “безповоротної фінансової допомоги, без ПДВ” в якості умови допуску до державних спортивних змагань, які Мінмолодьспорт проводить від імені України на кошти державного бюджету.

Власне, кримінальна справа за ознаками шахрайства була порушена прокуратурою Києва ще в лютому 2010 року, коли Генеральна прокуратура України провела перевірку Мінсім'ямолодьспорт і встановила, що при міністерстві тривалий час орудує псевдо-громадська організація, зареєстрована по підроблених документах, з пишномовною назвою “Федерація парашутного спорту України”.

Не маючи жодного відношення до спорту, але маючи безпосереднє відношення до колишнього першого заступника міністра Іллі Шевляка (права рука й найближчий соратник сумновідомого Владислава Каськіва, якого Генпрокуратура зараз намагається депортувати з Панами), ця “громадська організація”, а точніше – її очільники Шаповалов і Тьорло, налагодили виготовлення фальшивих положень про державні змагання з цього виду спорту, які вони розсилали в авіаційні організації й куди записували, що умовою допуску спортсменів до участі в чемпіонатах України, Кубках України та всеукраїнських змаганнях з парашутного спорту, начебто, є членство в їх “федерації” з обов'язковою сплатою вступного та щорічного внеску та придбання трьох “сертифікатів парашутиста”.

Ці сертифікати – нікчемні папірці, які Тьорло самотужки друкував на звичайному принтері та продавав по 50 грн. як “документ”, що, начебто, дозволяє в Україні виконувати парашутні стрибки. Як встановила Генпрокуратура, лише цих “сертифікатів” аферисти продали станом на 1 січня 2010 року в кількості 2990 штук на суму, що на той час складала 26 тис. доларів США.

При цьому в реальності ніякі офіційні змагання не проводились: шахраї домовлялись з якимсь аероклубом про проведення розважальних стрибків з парашутом на платній основі, запрошували спортсменів від імені Мінсім'ямолодьспорт взяти участь у “чемпіонаті України”, збирали з них гроші, а для імітації нагородження придбавали в “Спорттоварах” медалі та грамоти, які підписував Тьорло замість міністра чи заступника міністра. При цьому шахраї не гребували відбирати гроші навіть у неповнолітніх юніорів.

Але найвеселіше в цій кримінальній історії була посада очільника цієї псевдо-федерації Шаповалова – він працював заступником Авакова, тодішнього голови Харківської обласної державної адміністрації, а в позаробочий час торгував “сертифікатами парашутиста”. Ось він на фото:

Як намагались знищити справу відносно екс-заступника Авакова
Після приходу до влади Януковича Шаповалов зрозумів, що дружба з Аваковим не врятує його від тюрми, тож урочисто отримав членський квиток Партії Регіонів і повернувся в Харківську облдержадмінстрацію, але вже як радник губернатора Добкіна.

Невдовзі після цього кримінальна справа, яка розслідувалась щодо керівників “Федерації парашутного спорту” в Шевченківському райуправлінні міліції Києва, була закрита, а її матеріали “втрачені” попри те, що суд у листопаді 2012 року скасував постанову про закриття справи як незаконну.

Справу вдалось розшукати лише після втечі Януковича – у травні 2014 року, коли Генеральна прокуратура України, дізнавшись про таке неподобство, призначила службове розслідування. 29 травня 2014 року матеріали справи були знайдені, зареєстровані в ЄРДР та спрямовані до проведення досудового розслідування в Слідче управління Головного управління МВС України в м.Києва.

Як повідомляють джерела в оточенні Авакова, довідавшись про це, Шаповалов упав у ноги міністру внутрішніх справі і, закликаючи колишньою дружбою та колишнім спільним бізнесом, попрохав врятувати від тюрми.

Тож не дивно, що справу замість розслідування стали “футболити”, доки вона не опинилась у Святошинському райуправлінні поліції, де 7 квітня 2017 року “моя нова поліція” провадження закрила без проведення будь-яких слідчих дій, а матеріали справи спробувала знищити.

Більш того, коли, буквально, наступного дня прокуратура м.Києва витребувала цю справу на вивчення, у відреформованій та переатестованій поліції відповіли, що встановити місце знаходження матеріалів кримінального провадження неможливо.

Ось лист прокурора Києва, який повідомив про цей дивовижний випадок. Зверніть увагу на дати: 7 квітня 2017 року справа ще була на місці, оскільки слідчий поліції приймав рішення про її закриття, а вже за 4 дні по тому, 11 квітня 2017 року, прокуратура була змушена ініціювати службове розслідування з приводу зникнення в поліції матеріалів цього кримінального провадження.

Як намагались знищити справу відносно екс-заступника Авакова
Лише на початку серпня справа була знайдена. Як повідомила мені прокуратура Києва, постанова про закриття кримінального провадження була 8 серпня 2017 року скасована як незаконна, позаяк поліція взагалі не проводила слідчі дії. Додам від себе – наскільки мені відомо, за 7 років “розслідування” навіть не був допитаний жодний потерпілий.

Як намагались знищити справу відносно екс-заступника Авакова
А саме в той час, коли прокуратура столиці відновлювала кримінальне провадження відносно керівників “Федерації парашутного спорту України”, ці керівники під крилечком Мінмолодьспорт займались тим, у зв'язку з чим було зареєстровано кримінальне провадження – збирали гроші з учасників чемпіонату України з класичного парашутизму, що проходив у Харкові в серпні 2017 року, та вимагали від спортсменів пред'явити “сертифікат парашутиста”.

Але тепер вже вони це робили від імені Мінмолодьспорт – наказом по міністерству з 2014 року до участі в державних змаганнях з парашутного спорту заборонено допускати тих спортсменів, які не вступили в громадську організацію, що зареєстрована за підробленими документами і яку очолює колишній депутат Харківської обласної ради від Партії Регіонів Шаповалов.

Про цей кричущий випадок я 8 серпня 2017 повідомив на блозі “Української правди”, але досі ніякого пояснення по суті від Мінмолодьспорт не отримав.

З огляду на таку явну безкарність колишнього радника Добкіна та, м'яко кажучи, небажання “моєї нової поліції” розслідувати злочини “регіоналів” з найближчого оточення Авакова, я нагадую прокурору Києва Роману Говді, що ця кримінальна справа була свого часу порушена саме столичною прокуратурою за заявою кількох народних депутатів, зокрема Олеся Донія, і за вказівкою Генеральної прокуратури України.

Враховуючи зв'язок головного фігуранта справи з Аваковим та спробу поліції знищити матеріали кримінального провадження, очевидно, що ніякого ефективного розслідування не буде, доки справа не повернеться з поліції туди, де вона була розпочата. А, відтак, прошу прокуратуру Києва змінити підслідність та прийняти цю справу до свого провадження.

Урешті-решт, ситуація, коли кримінальна справа безрезультатно розслідується впродовж 7 років – це сумний випадок. Активісти Партії Регіонів повинні не гроші зі спортсменів збирати, а відповісти перед законом за свої злочини. Навіть якщо вони є друзями й колишніми партнерами по бізнесу міністра внутрішніх справ.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Курс валют на 22.05.2024: доллар дорожает

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua