Goodnews.ua


Першому українському авто виповнилося 100 років

Март 14
16:00 2019

У 1909-му в Одесі інженер Василь Стасюлевич в своїй майстерні зібрав перший на території сучасної України автобус, пише Автотема з посиланням на lenta.ua.

Мало хто знає, що перший в Російській імперії самохідний екіпаж теж з’явився в південній Пальмірі – в 1891-м редактор газети «Одеський листок» Василь Навроцький замовив у Франції чудо-візок з бензиновим двигуном і зробив кілька кіл по Катерининській площі на очах у здивованих городян.

Що стосується Стасюлевича, то він просто скопіював конструкцію вантажівки зарубіжного виробництва, додавши до неї єдиний оригінальний елемент – масивний радіатор, що дозволило історикам вважати Василя Миколайовича батьком місцевої автопромисловості.

Наступна глава автомобільної історії була написана вже при Радах, коли в 1922-му на засіданні Подільського губкому постановили створити у Вінниці, Проскурові та Кам’янці-Подільському авторемонтні цехи. Сюди звозили автохлам зі всієї губернії, з якого іноді вдавалося змайструвати авто на ходу.

В лідери швидко висунувся завод «Мотор» в Кам’янці-Подільському – із запчастинами для вантажівок проблем не було, а ось автобусів катастрофічно не вистачало. Тоді інженери підприємства всього за чотири місяці розробили схему і налагодили виробництво автобуса власної конструкції. Хоча шасі і двигун були запозичені від американської вантажівки «Уайт», але багато вузлів і кузов умільці виготовили самі.

Один з перших в СРСР електромобілів теж родом з України – в 1935-м в Києві фахівці республіканського Главдортранса сконструювали чотиримісну легкову машину з алюмінієвим кузовом. Сім акумуляторних батарей живили два електромотора потужністю по 3 кВт, кожен з яких приводив в рух по колесу.

Все це, зрозуміло, не зробило Україну автомобільною державою, але цілком характеризує потенціал місцевих інженерів і техніків.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Мудрик отметился первым голевым действием в сезоне-2024/25 на внутренней арене

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua