Солодкий захист. Чи можна підвищити імунітет за допомогою меду
Мед – це не просто смачний та поживний продукт. З його допомогою можна зміцнити імунну систему і підвищити опір організму сезонним застудам.
Однак для цього потрібно вживати мед правильно. Яка порція меду безпечна для організму, як і як не можна вживати мед і чи можна додавати його в їжу для дітей? Про це розповіла лікар алерголог-імунолог Ірина Естріна.
Мед справедливо вважається одним із найкорисніших для імунітету продуктів. Усього 2 столові ложки меду забезпечують організм усіма важливими вітамінами та мікроелементами, необхідними для зміцнення імунної системи. Крім цього, мед містить фруктозу, глюкозу, мальтозу, сахарозу, вітаміни групи В, К, С, а також поліфеноли та мікроелементи, тому він має протизапальну та протимікробну дію.
Щоб пізно восени і взимку менше хворіти, додайте в чай або молоко чайну ложку меду. А ще краще – пийте чай з лимоном та імбиром. Корисно вживати мед і як самостійний продукт – за 1 годину до або після їди. Найкраще – по 1-2 чайні ложки вранці, натще. Також мед корисний у поєднанні з лимоном, горіхами, імбиром, сухофруктами.
Чи правда, що при нагріванні мед стає отрутою?
Мед не можна додавати в рідину, температура якої вище 40 градусів – у окропі він втрачає свої цілющі властивості. Якщо нагріти мед до 42 градусів, з нього виділятимуться шкідливі для організму речовини. Тому додавати мед слід вже після того, як чай завариться і вода трохи охолоне.
При цьому навіть при тривалій термічній обробці мед не перетвориться на отруту, оскільки в ньому спочатку немає ніяких токсичних компонентів, небезпечних для людини. Оксиметилфурфурол (ОМФ), який багато хто вважає канцерогеном (хоча це не так) утворюється при нагріванні вуглеводних сполук у кислому середовищі. У меді джерелом оксиметилфурфуролу є фруктоза. Оскільки у меді є кисле середовище, відбувається часткове розкладання фруктози з утворенням оксиметилфурфуролу, яке прискорюється при нагріванні. У кондитерських виробах та вареннях міститься оксиметилфурфурол у кількостях, що в десятки разів перевищують допустиму стандартом норму для меду. Поки що не було виявлено від цього будь-якої шкоди для організму.
З якого віку можна давати мед дітям?
Знайомство дітей з медом можна розпочинати не раніше року, у кількості не більше 1-2 чайних ложок на день. Дітям до другого року життя мед можна давати по 1/2 чайної ложки, а старше 2 років – не більше 1 чайної ложки на день. З раціону харчування дітей-алергіків цей продукт виключається до 3 років, а якщо у дитини виникла алергія на мед, доведеться зовсім виключити цей продукт з раціону.
Источник: euromd.com.ua