Goodnews.ua


Олігархи з росії дистанціюються від путіна

Декабрь 18
14:51 2022
Десятки російських олігархів, які заробили мільярди завдяки президенту рф путіну, нібито не хочуть мати нічого спільного з головою держави. Вони почали подавати позов до Суду ЄС, оскільки вважають європейські санкції несправедливим баченням їх близькості до диктатора.

Про це пише німецький таблоїд Bild.

За даними Суду ЄС, наразі позови подала 61 особа та компанія з росії та білорусі. Вони потрапили до санкційних списків ЄС через те, що фінансово чи політично підтримували правителя рф та його воєнну кампанію проти України.

Серед «ображених», зокрема, олігарх-мільярдер Григорій Березкін. Він «вимагає один євро відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок санкцій». Тим часом Кіпр навіть позбавив власника енергетичної компанії придбаного ним громадянства острівної держави. Тепер він скаржиться у своєму позові на те, що «його репутації завдано серйозної шкоди», тим більше, що він «не пов’язаний з подіями в Україні та не підтримує уряд російської федерації».

Олігарх Сергій Мндоянц, керівник телекомунікаційної компанії «Система» і відповідальний за відносини з урядом росії, йде ще далі у своєму позові. Він заявляє, що ЄС вніс його до санкційного списку, «хоча не було доведено, що він був значним і провідним бізнесменом».

Навіть близькі до путіна люди раптово дистанціюються від «полководця в москві», — пише видання. Як приклад воно наводить Геннадія Тимченко, близького друга путіна, з яким він навіть грав у хокей. Основний акціонер банку «росія» (оцінка статку: 20 млрд євро) живе в розкішній віллі на березі Женевського озера в Швейцарії. У своєму позові він звинувачує ЄС в «очевидній помилці в оцінці» щодо «відносин між позивачем і президентом путіним». Через завдані йому «нематеріальні збитки» він вимагає від ЄС один мільйон євро компенсації.

У списку позивачів у Люксембурзі є й інші відомі на Заході імена олігархів, зокрема, наприклад, колишній власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович або Михайло Фрідманн, засновник і керівник великого фінансового концерну «Альфа-Груп».

Також поскаржився відомий у Німеччині олігарх Алішер Усманов, який жив у розкішній віллі на озері Тегернзее, а згодом втік до рідного Узбекистану. Масштабний рейд слідчих і податкових органів в його баварському будинку Роттах-Егерн викликав сенсацію.

Інші новини: 

  • Євросоюз планує заблокувати пʼять російських телеканалів.
  • США внесли до «чорного списку» 10 російських компаній.

Статьи по теме

Останні новини

Гарріс погодилася на другі дебати з Трампом за два тижні до виборів, він ще не відповів

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua