Goodnews.ua


За допомогою мобільного додатку кожен зможе побувати у Чорнобилі

Июль 29
10:26 2020

До 35-x роковин створять перший мобільний додаток Чорнобиля з AR. Він познайомить з історією Чорнобильської катастрофи, надасть інформацію про сучасний стан Зони Відчуження, підготує до подорожі та навіть дозволить побачити Чорнобиль просто вдома з дивану.

Сьогодні Чорнобиль – одне з найцікавіших міст світу, що приваблює понад 100 тисяч туристів на рік, 80% з яких приїздять з-за кордону. Чорнобильська Зона Відчуження наразі є важливою пам’яткою історії для всього світу, центром наукових досліджень, зоною натхнення для культурних діячів, але ще за часів СРСР навколо неї завжди було багато фейків, замовчувань і маніпуляцій.

З часом їх стає все більше, а знайти достовірні дані стає все важче. Тому напередодні 35-х роковин було вирішено зробити доступний і зрозумілий мобільний додаток, який збере всю правдиву інформацію в одному місці, познайомить з історією Чорнобильської катастрофи, надасть інформацію про сучасний стан Зони Відчуження, підготує до подорожі й навіть дозволить побачити Чорнобиль просто вдома з дивану.

Додаток буде реалізовано у вільному доступі українською та англійською мовами, також він зможе працювати без доступу до інтернету у режимі гіда, супроводжуючи туристів у Чорнобилі.

Серед цікавих складових додатку, які наразі в розробці:

— AR контент з унікальними активаціями та порталами до різних точок Чорнобилю;
— авторські тури Зоною Відчуження з аудіогідами від свідків подій;
— карта радіаційного забруднення;
— медіатека з архівними матеріалами і ексклюзивним контентом;
— культурна спадщина Чорнобилю, історії людей і культурні заходи сьогодення.

Популяризація інформації довкола аварії та залучення нових поколінь до розмов навколо Чорнобиля і його культурного впливу – одне з головних завдань проєкту ARTEFACT, що дав початок цьому мобільному додатку.

– Чорнобильська трагедія має зв’язок з кожною українською сім’єю, але що українці насправді знають про неї? 62% відсотки українців навіть не знають дати трагедії. Інформація про Чорнобиль була завжди засекреченою, але сьогодні, коли вже опубліковані файли КДБ, світ має знати правду, а ми – переосмислити цю трагедію у власному минулому, про яку нам навіть не дозволяли говорити. Ми прагнемо побороти наявну інформаційну катастрофу, віднайшовши новий сенс трагедії на ЧАЕС і її спадку – Зони Відчуження, – каже Валерій Коршунов, автор проєкту ARTEFACT.
Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду та за сприянням Міністерства Культури та Інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля, МОО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля».

– Ми віримо, що зможемо поєднати увесь функціонал та створити ресурс, що надасть вільний доступ до історичного і культурного надбання теми Чорнобильської трагедії та сформує правильну репутацію всієї країни за допомогою високоякісних, безпечних турів до Зони Відчуження і знайомства іноземців з історією і мистецтвом навколо такого явища, як Чорнобиль, – розповіла координаторка проєкту мобільного додатку Чорнобиля – Марія Тінтул.

Слідкуйте за проєктом у соціальних мережах Facebook та Instagram.

Источник: vechirniy.kyiv.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

10 советов, которые помогут справляться с апатией и унынием осенью

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua