Goodnews.ua


Творець Інтернету закликає боротися із загрозами, що стоять перед Всесвітньою мережею

Март 12
14:05 2019

Тім Бернерс-Лі допоміг винайти всесвітню павутину 30 років тому. І він увесь час нагадує про те, що початкова її мета під загрозою.

Минуло 30 років відтоді, як сер Тім представив документ своїм колегам у Європейській організації з ядерних досліджень (ЦЕРН), пропонуючи спосіб обміну даними під назвою «Інформаційний менеджмент: пропозиція». Скромна назва аж ніяк не вказувала на важливість інформації, що містилася всередині документу, – інформує видання Independent.

Минуло близько 1-1,5 року на те, щоб виникла назва «WorldWideWeb» (Всесвітня павутина) та перш ніж громадськість змогла отримати доступ до публічної версії Інтернету; навіть тоді, вона аж ніяк не нагадувала сучасні елементарні графічні сторінки, які ми асоціюємо з раннім Інтернетом, не кажучи вже про величезну та складну систему, якою ви скористалися сьогодні, щоб перейти до цієї статті.

Ця сучасна мережа принесла з собою ряд технологій, які здавалися неможливими та немислимими у той час, коли вона тільки-но створювалася. Проте, вона також принесла разом із собою загрози, деякі з яких могли б підірвати саму її ідею.

У 2017 році, коли Інтернету виповнилося 28 років, сер Тім окреслив три виклики, які повстали перед ним. Два роки по тому вони все ще актуальні.

Перша загроза полягає у тому, що «ми втратили контроль над своїми особистими даними». Він зауважив, що багато веб-сайтів працюють на базі бізнес-моделі, що дозволяє користувачам мати вільний контент в обмін на свої особисті дані, що дозволяє збирати величезну кількість особистої інформації, що, в свою чергу, може зробити Інтернет небезпечним місцем для збереження будь-якої конфіденційності, або для обговорення важливих, але чутливих тем.

Відтоді, вибухнув скандал з компанією Cambridge Analytica та цілим рядом інших компанії.

Друга проблема полягає у тому, зазначив сер Тім, що в Інтернеті «занадто легко поширюється дезінформація». Відзначаючи, що «більшість людей знаходять новини та інформацію в Інтернеті лише за допомогою декількох джерел», він зазначив, що веб-сайти можуть легко та швидко поширювати сфальшовані історії та хибну інформацію.

По-третє, він заявив, що політична реклама в Інтернеті «потребує прозорості та розуміння». Він зазначив, що така реклама може легко бути використана для маніпулювання людьми, які її бачать.

Скандал з приводу політичної реклами на виборах президента США року та голосуванні за Брекзіт, триває, і учасники кампанії досі критикують обмежену прозорість платформ.

Роком пізніше, у 2018 році, сер Тім наголосив на ще одній загрозі, яка багато в чому пов’язана з тим, що вже більше людей користуються Інтернетом, аніж не користуються ним. Це породжує низку питань щодо доступності та відкритості, зазначив сер Тім.

Загрози, з якими стикається мережа, все ще дуже великі. «Проте, я й надалі роблю усе можливе для того, щоб Інтернет був вільним, відкритим, творчим простором для всіх», – написав він минулого року.

Сер Тім наголошує на тому, що мережа дійсно є спільною справою, та закликає спільноту допомогти врятувати її від загроз, з якими вона стикається.

«Я, можливо, винайшов павутину, проте ви всі допомогли створити те, якою вона є сьогодні», – написав він у 2017 році. «Всі блоги, публікації, твіти, фотографії, відео, програми, веб-сторінки та все решта є внесками мільйонів людей у всьому світі, що створили нашу Інтернет-спільноту», – додав він.

Источник: zik.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Тренер Дюбуа бросил Усику вызов на реванш

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua