Goodnews.ua


Шахраї розробили нову схему крадіжки грошових коштів з банківських карт

Сентябрь 19
20:20 2020

В Україні крадуть гроші зі смартфонів абсолютно новим способом. Зловмисники отримують гроші з карти після того, як довірливий власник гаджета сканує QR-код.

Як працює шахрайська схема з QR-кодами?

Шахраї обманним способом змушують жертву просканувати надрукований на папері QR-код, після чого на її телефон встановлюється шкідливе ПЗ. Зловмисники розклеюють оголошення на електричних стовпах, лавках, в ліфтах і т. д. Підроблені рекламні листівки також підкидають у поштові скриньки. У рекламних матеріалах, наприклад, запрошують взяти участь в акції і просять для реєстрації відсканувати QR-код. Після того як жертва сканує його за допомогою камери свого телефону, з її рахунку списуються кошти.

За словами однієї з жертв, їй підкинули листівку з рекламою магазину електроніки, на якій було написано, що покупець може отримати знижку, відсканувавши QR-код. Як заявила жінка, вона відсканувала QR-код, а після того, як телефон зависає, їй прийшло СМС про списання всіх грошей з рахунку.

Від подібного шахрайства також постраждали відвідувачі одного з барів. Його співробітники вирішили спростити процедуру оплати і помістили на своє меню QR-код, за яким можна безконтактно розрахуватися за замовлення. Однак шахраї наклеїли свій код поверх листівки і таким чином отримували гроші з відвідувачів бару.

У деяких випадках шкідливе ПО може активуватися не відразу, а, наприклад, через кілька днів. Цим часто користуються шахраї, які ошукують туристів. Вони пропонують відсканувати QR-код для отримання знижок, і деякий час нічого підозрілого не відбувається. Тільки повернувшись з відпустки додому, людина виявляє пропажу грошей.

Як можна захиститися від подібного шахрайства?

Експерти радять власникам смартфонів користуватися спеціальними додатками, що відсіває «підозрілі» QR-коди. Такі додатки, включаючи безкоштовні, доступні для мобільних платформ Android і iOS. Перед скануванням програма перевіряє QR-код на наявність шкідливого вмісту, і, якщо такий буде виявлено, користувач про це дізнається. Мобільний додаток перевіряє посилання, заховані під QR-кодом, і видає попередження користувачам про потенційно небезпечні ресурси: фішингові і шкідливі веб-сайти. Сканер QR-кодів з веб-захистом працює за алгоритмом «сканування – перевірка – перехід», наголошується на сайті одного з розробників.

Також рекомендується перевіряти, чи не наклеєний один QR-код на інший. Крім того, щоб не попастися на виверти шахраїв, краще утриматися від сканування викликаючих недовіру кодів.

Источник: glavcom.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Посольство України в Австрії знову отримало повідомлення про можливе мінування

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua