Goodnews.ua


Дивний новий світ: Яку революцію у людських організмах і комп'ютерах готують вчені

Сентябрь 26
09:08 2018

Список проривних технологій цього року склали науковці та експерти Світового економічного форуму.

Цима напрямками активно займатимуться у 2018-го, а масштабу вони набудуть протягом наступних трьох-п'яти років.

Доповнена реальність

Накладання інформації та анімації на цілком реальні картинки набиратиме популярність. Захопливість технології світ оцінив з поширенням гри PokemonGo, де користувачам пропонувалося ловити покемонів, що ховалися на реальних площах та вулицях. Як варіант, можуть з'явитися цифрові гіди — мультяшні персонажі, що водитимуть екскурсії музеями.

Зараз таких проектів стає все більше. Наприклад, український стартап InkHunter цього літа потрапив у бізнес-інкубатор Y Combinator. Користувачам запропонують примірити татуювання у віртуальному світі, а обравши картинку, завдяки вже реальній базі визначитися з майстром. Хітом стало українське видання "Аліса в Країні Див" з ілюстраціями Євгенії Гапчинської і технологіями доповненої реальності.

Студенти ж медуніверситету розробили стартап Araned: програмісти пропонують використовувати доповнену реальність для вивчення анатомії.

Персоналізована медицина

Діагностика хвороб стане більш персоналізованою. Завдяки новітнім діагностичним гаджетам фіксуватимуть не лише зміну стану у загальних рисах, але і найдбрідніші сигнали організму. Наразі на ранніх стадіях можуть прогнозувати ймовірність розвитку ендометріозу, раку грудей, ментальних порушень — Паркінсона та Альцгеймера.

Зокрема, українська компанія Cardiolyse розробила платформу Fatigue Risk Assessment Solution (FRAS, Оцінка ризиків перевтоми — ред.). Програма знімає показники щодо стану здоров'я серця, нервової системи, циклів сну. Інформує про стан людини на даний момент, попереджає про підвищений ризик розвитку патології і дає рекомендації. Фіксуючи показники програми, можна зрозуміти, яка діяльність забирає найбільше сил.

Молекулярне передбачення

До недавнього часу поширення тих чи інших хвороб було для людства свого роду лотереєю. Тож і ліки розроблялися навмання. Наразі комп'ютерний інтелект на основі даних досліджень і показників навколишнього середовище зможе спрогнозувати, чого саме людству боятися у найближчому майбутньому.

Більш здібні цифрові помічники

Асистентами на кшталт Siri та Alexa, які інформують про погоду і перемикають музику у смартфоні вже не здивуєш. Втім, в подальшому програми навчаться більшого: наприклад, збирати інформацію на потрібну тему, включаючи різні точки зору на те чи інше питання. Це значно прискорить інтелектуальну роботу. Наприклад, медики в момент знатимуть різні стратегії лікування складних випадків і зможуть орієнтуватися швидше. А не так давно розробники Siri взялися перетворювати інтелектуальну помічницю на психотерапевта.

Клітини, які виробляють ліки

Лікування навіть таких складних хвороб як туберкульоз зможе проходити майже непомітно для людини. Замість конвеєру пігулок та уколів достатньо буде вживити в організм імплант, який постачатиме ліки в організм.

Раніше користування таких імплантів було проблематичним. Паралельно пацієнти мали вживати імуносупресори, які пригнічували імунну реакцію організму на стороннє тіло. Втім, наразі створюють імпланти, до яких наш організм зразу має ставиться толерантно.

Минулого року університет Британської Колумбії презентував магнітний імплант. Кремнієвий прилад з частинками заліза з полімерним покриттям вживляють у зону, яка потребує лікування. У дію міні-прилад приводиться за допомогою магніту. Варто приниснути магніт до шкіри на відповідній ділянці, як імплант вприскує ліки в організм.

Університет Британської Колумбії розробив магнітний імплант для доставки ліків, який допоможе пацієнтам, що змушені регулярно приймати ліки або робити внутрішньовенні ін'єкції.

Генні драйви

Навколо втручання у гени живих істот і досі купа суперечок, але технології продовжують стрімко розвиватися. Наприклад, методами генної інженерії намагаються вирішити проблему шкідників та деяких хвороб. Зокрема, б'ються над тим, щоб комарі мали антитіла проти малярії. Якщо раніше прищеплений ген втрачався через чотири покоління, завдяки відносно новій технології генних драйвів набута якість зберігається. Більше того, поширюється доволі швидко, бо передається не 50%, а 99% нащадків.

Алгоритми для квантових комп'ютерів

Наразі велика кількість інноваторів розробляє програми для комп'ютерів нового покоління — квантових машин, які здатні вирішувати завдання набагато оперативніше. За допомогою таких машин науковці збираються, наприклад, створювати нові матеріали.

Плазмонні матеріали

Плазмони або кванти плазмових коливань — частинки, які виникають на поверхні металів під дією світла. Завдяки своїм властивостям вони не огинають дрібні нерівності на металі, а натикаються на них, таким чином ніби підсвічуючи їх.

Оскільки такі хвилі при використанні металів швидко затихали, вчені придумали використовувати відносно новий матеріал — модифікацію вуглецю графен.

Завдяки плазмонам хочуть створити надчутливі біосенсори. Відкриваються великі можливості, наприклад, зруйнувати ракові клітини без пошкодження здорових.

М'ясо з лабораторії

Жорстокість щодо тварин і шкода для навколишнього середовища від тваринництва скоро може залишитися в минулому. Адже вже існують стартапи, які вирощують м'ясо у лабораторіях із культивованих клітин. Поки над смаком продукту ще треба попрацювати, а от його вартість значно знизилася.

Якщо у 2013-му вартість бургера з котлетою із культивованого м'яса становила більше $300 тис., тепер ледь перевищує $10.

Медичні нейростимулятори

Незабаром медицина може перевернутися догори дригом: деякі дослідники прагнуть замінити традиційні пігулки мініатюрними нейростимуляторами (електрокетиками). Такі пристрої, як правило, не більші рисового зернятка. Їх приєднують до периферичної нервової системи, завдяки чому отримують потрібні нервові сигнали.

В рамках одного підходу хочуть взаємодіяти з організмом через блукаючий нерв — по системі, яка передає органам сигнали від головного мозку. У медиків вже є досвід інноваційного лікування епілепсії і депресії, наразі ж прагнуть таким чином допомагати хворим на мігрені та ревматоїдний артрит.

У Гарварді ж взялися за більш революційні експерименти. Схожі імпланти хочуть вживляти у головний мозок, аби стимулювати відповідні ділянки і імітувати бачення без очей.

Знаково, що українці не лишаются осторонь інновацій. Так, засновники українського проекту Latrax пропонують лікувати електростимуляцією блукаючого нерву епілепсію.

Источник: depo.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Байден відклав візит до Німеччини та участь у засіданні «Рамштайну» — Білий дім

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua