Goodnews.ua


Дитина захворіла на Covid-19: як оформити лікарняний та дозвіл на навчання онлайн

Сентябрь 01
20:40 2020

1 вересня українські школярі пішли до школи, проте ситуація з коронавірусом у країні залишається напруженою – 2 088 випадків за добу.

Факти ICTV підготували матеріал про те, як уберегти дитину від коронавірусу і що робити, якщо вона захворіла на Covid-19.

Захист дитини: імунітет та вакцина

Як підвищити імунітет дитини в осінній період і чи варто її вакцинувати – питання, які завжди турбують батьків. Під час пандемії коронавірусу вони стали надактуальними.

На думку, лікаря-педіатра, неонатолога і вакцинолога медичного центру Your-Baby Харкова Ігоря Конобрицького, захисні властивості організму дитини у такий період варто підвищувати традиційними способами.

– Головним помічником буде здоровий спосіб життя: загартовування, фізична культура, правильне харчування, сон. Можна додати до раціону вітаміни, наприклад, С, – каже Ігор Конобрицький.

Водночас не варто розраховувати на імуностимулятори.

– Імунітет у дитини постійно розвивається і остаточно формується після статевого дозрівання, до 14-16 років. Тому небажано втручатися у роботу системи, що розвивається, медикаментозними препаратами, – додає педіатр.

Якщо говорити про щеплення, то їх потрібно робити навіть під час пандемії Covid-19. Не лише ті, які вказані в українському календарі вакцинації, а й додаткові, проти грипу і пневмококу, наприклад.

– Коронавірус ніяк не стосується захисту дітей від інших захворювань.

Ризик є завжди. Адже під час епідемії грипу прищеплюють? Потрібно прищеплювати, – висловлює думку Ігор Конобрицький.

До речі, саме з вакцинацією фахівець пов’язує легший перебіг коронавірусної інфекції у дітей.

– Такі дослідження є. Можливо, це пов’язано зі щепленням БЦЖ. Вакцинація може захищати перехресно за рахунок неспецифічної дії, а у дітей щеплення свіжіші, ніж у дорослих, – пояснює педіатр.

Безпечна школа: як захистити дитину

На думку лікаря, жодні додаткові заходи не зможуть убезпечити дитину.

– По суті, ніяк не можна убезпечити. Ви ручки і олівці не будете обробляти антисептиком.

Я за те, щоб діти йшли до школи. Повинен вироблятися колективний імунітет, – каже Ігор Конобрицький.

До того ж, у школах вже вжито всі необхідні заходи.

– Тих заходів, які запровадили у школах, має бути достатньо: провітрювання, обробка парт та інших поверхонь, розподіл потоків дітей, – коментує фахівець.

Дитина захворіла: алгоритм дій батьків

Якщо, попри турботу батьків і заходи у школах, дитина все-таки захворіла, для такої ситуації існує чіткий план дій батьків.

За словами юриста Івана Лібермана, батьки повинні звернутися до сімейного лікаря, який вдома огляне дитину і розповість про подальші дії.

– Все залежить від того, яка температура. Якщо вона 37,3, то можна лікуватися у домашніх умовах.

Якщо вона вище 38, я б радив наполягати на госпіталізації з детальним обстеженням, – каже Іван Ліберман.

На жаль, держава не забезпечує 100% безкоштовними тестами, продовжує юрист.

– Треба бути готовими до того, що батьків проситимуть, вмовлятимуть або навіть вимагатимуть придбати за гроші тести на коронавірус, – доповнює він.

Якщо у дитини підтвердили коронавірус, вона перебуватиме на лікуванні. Батьки таких дітей будуть обов’язково проходити самоізоляцію, уточнили у Міністерстві охорони здоров’я.

Батькам, які виходили на роботу, потрібно повідомити про це керівництву.

– Мати звертається до керівництва і бере лікарняний для догляду за дитиною, – каже Іван Ліберман.

Якщо людина працює неофіційно, то йому можуть відмовити, і жодних аргументів у працівника немає. Інша ситуація з офіційним працевлаштуванням, з трудовою книгою, та за контрактом. Людину захищають норми трудового законодавства, тому їй мають надати лікарняний, пояснює юрист.

– Навіть якщо контракт не дуже досконалий, і у ньому прописано, що не дозволяється хворіти понад 10 днів, то такий документ є незаконним. І людина може доводити своє право взяти лікарняний, – додає Іван Ліберман.

Хворий у класі. Алгоритм роботи співробітників школи

Також батьки хворої дитини мають повідомити про це класного керівника.

У МОЗ розробили алгоритм на такий випадок. Згідно з ним, увесь клас йде на 14-денну самоізоляцію. Водночас робити тести контактним дітям не будуть.

– У цьому немає сенсу, – уточнили в Міністерстві охорони здоров’я.

Вчителі, які контактували з такою дитиною, будуть відправлені на самоізоляцію за рішенням епідеміолога і сімейного лікаря. Це стосується і батьків контактних дітей.

У групі ризику. Довідки для дистанційного навчання

Діти, які мають супутні захворювання і перебувають у групі ризику, повинні бути на дистанційному навчанні, вважає Ігор Конобрицький.

– Таких станів багато – онкологія, цукровий діабет, імунодефіцити, бронхіальна астма, ожиріння. Цим дітям потрібно приділяти особливу увагу. Для них я б рекомендував дистанційне навчання, – каже фахівець.

Для отримання такої довідки потрібно звернутися до сімейного лікаря.

– Сімейний лікар надасть потрібний документ. Щороку заповнюється довідка форми 086 про стан здоров’я дитини, у рекомендаціях можна вказувати необхідність організації дистанційного навчання, – коментує Ігор Конобрицький.

Далі цю довідку необхідно віднести до школи.

– Керівництво навчального закладу розгляне рішення щодо організації індивідуального навчання і розробить план для дитини, – підсумовує юрист Іван Ліберман.

Організація навчального процесу у школах

У МОЗ пояснили, як навчатимуться діти у школах під час пандемії коронавірусу.

Згідно з правилами, входити до школи дозволяється лише у масках, у захисних засобах потрібно перебувати і в коридорах, на уроці можна сидіти без них. Це правило не стосується молодших школярів.

Антисептики встановили на вході до школи, проте їхнє використання рекомендують замінити миттям рук.

Источник: fakty.com.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Украина — Грузия: где смотреть матч Лиги наций

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua