Goodnews.ua


COVID-19 кидає виклик професійному спорту

Март 06
16:27 2021

В умовах сучасності спорт став невід’ємною частиною міжнародних відносин. Спалах коронавірусної інфекції в березні 2020 року змусив зупинити проведення світових спортивних подій : так, Євро-2020 з футболу та Олімпійські ігри в Токіо були відкладені або перенесені на невизначений строк.

Окрім того, ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) не надавала чітких вказівок щодо проведення спортивних івентів в умовах пандемії. Найбільш знаковими та відчутним для професійного спорту стали економічні втрати : проведення подій «за закритими дверима» («behind closed doors») позбавило можливості приймати глядачів. За підрахунками The Guardian, у США пандемія спричинила сукупні втрати NHL (National Hockey League) та NBA (National Basketball Association) у розмірі понад 5 млрд доларів).

Аналогічною є ситуація на теренах Європейського Союзу. Некомерційна організація «Європейська платформа з питань інновацій у спорті» (EPSI, European Platform for Sport Innovation) вирахувала відсоткові показники залученості спорту в економічну сферу. Підраховано, що доля «спортивного ВВП» в ЄС складає понад 2% від його загальних показників (280 млрд євро). Процент зайнятих осіб у сфері спорту –– понад 2,5% від загальної кількості населення ЄС (більш ніж 5,6 млн осіб). Відтак, кожен 37 працівник належить до сфери спорту.

У своєму дослідженні ESPN вказав, що втрати Великобританії у сфері спорту в період пандемії уже сягають понад 2 млрд доларів США (850 млн. доларів – крикет та регбі, 1,4 млрд доларів – Англійська прем’єр ліга). Крім того, економічні втрати від продажу прав на телетрансляції також стали суттєвими для країн ЄС : за даними Statista, втрати Англійської прем’єр ліги (АПЛ) склали понад 800 млн доларів США, німецької Бундесліги –– 970 млн. Показники включають проведення спорт-івентів без глядачів та супутні комерційні втрати.

Потрібно пам’ятати, що спорт –– не лише джерело доходу, але й спосіб об’єднання людей з різних куточків світу. Задля його ефективного існування та завоювання глядацьких симпатій необхідно, аби економічна складова була підкріплена комерційними доходами. Вищенаведеними статистичними даними продемонстровано згубний соціально-економічний ефект пандемії COVID-19 на спортивну сферу.

 

Автор : Надія Дубовик

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Цены на яблоки в Украине бьют рекорды

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua