Goodnews.ua


За рік роботи Порталу викривачів НАЗК отримало 3,8 тисячі повідомлень про корупцію

Сентябрь 07
01:07 2024


Упродовж року роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів до Національного агентства з питань запобігання корупції надійшло 3,8 тис. звернень про корупцію.

Про це інформує пресслужба НАЗК, передає Укрінформ.

«Рік тому, 6 вересня 2023 року, Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів… Загалом за рік до Порталу надійшло понад 3,8 тис. повідомлень, однак головна мета його функціонування полягає не у масовості звернень, а у формуванні культури викривання, що передбачає поступове зменшення проявів корупції на всіх рівнях», — ідеться в повідомленні.

У НАЗК зазначають що за рік роботи цифровий сервіс продемонстрував свою ефективність, даючи можливість у режимі реального часу працювати з аналітичними даними щодо ситуації з повідомленнями про корупцію в країні, а також забезпечувати конфіденційність та анонімність викривачів.

«Порівняно з іншими каналами повідомлень Портал став найбільш дієвим механізмом для своєчасного отримання викривачами захисту прав», — указують у відомстві.

Читайте також: В Україні запускають єдиний портал викривачів корупції

Водночас в Агентстві підкреслюють, що Портал потребує вдосконалення. Зокрема, з метою оптимізації його роботи у квітні 2024 року змінено Порядок ведення Порталу № 93/24 від 11.04.2024.та черговість підключення організацій.

«Також на етапі тестування у працівників НАЗК перебувають й інші додаткові функції Порталу. Зокрема, заплановано зміну дизайну з урахуванням вимог щодо інклюзивності, спрощеної процедури подання та прийняття авторизованими користувачами повідомлення», — додають у НАЗК.

Окрім цього, в Агентстві зазначають, що наразі існує необхідність уніфікації поняття «викривач», зокрема, шляхом узгодження визначення цього терміну у КПКУ з відповідною нормою Закону «Про запобігання корупції». Водночас необхідне нормативне врегулювання порядку отримання особою підтвердження набуття статусу викривача та порядок оскарження відповідних рішень. Якісного врегулювання потребують також процедури захисту викривачів та надання їм юридичної допомоги.

«Окремим питанням стоїть забезпечення виплати винагороди викривачам. Відсутність належної правової процедури такої виплати не має впливати на можливість реалізації права викривача, гарантованого законом. Саме тому, НАЗК спільно з Кабінетом міністрів, Державною казначейською службою, Міністерством фінансів та Міністерством економіки активно працює в цьому напрямі», — зазначають у відомстві.

Читайте також: До порталу викривачів корупції мають підключитися 92 тисячі організацій — НАЗК

Повідомляється також, що Нацагентство спільно з проєктом USAID та FCDO «Сприяння доброчесності у публічному секторі» (Pro-Integrity) розпочало роботу за двома основними векторами: пропозицій змін у законодавстві з метою належного функціонування інституту викривання в межах чинної концепції та запровадження якісної стратегії комунікації з суспільством з метою розвитку культури викривання.

Реалізація зазначених завдань дозволить створити твердий фундамент для подальших концептуальних змін та розширення інституту викривання як це передбачає Директива ЄС 2019/1937 від 23.10.2019.

Як повідомляв Укрінформ, голова НАЗК Віктор Павлущик заявив, що на консультації в Кабміні перебуває проєкт закону про внесення змін до законодавства щодо деталізації обставин, які можуть вважатися приватним інтересом.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Наводнение в Европе: УЗ изменила расписание поездов

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua