Goodnews.ua


Євросоюз продовжив ще на рік «транспортний безвіз» для України

Июнь 20
14:30 2024


Україна та Євросоюз продовжили дію Угоди про лібералізацію вантажних перевезень ще на рік із можливістю пролонгації.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, передає Укрінформ.

«20 червня у Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС», — ідеться в повідомленні.

Таким чином, угода діятиме щонайменше рік з можливістю автоматичного пролонгування до кінця 2025 року.

Крім пролонгування угоди, оновлений документ передбачає низку зобов’язань як для українських, так і для європейських перевізників.

Зокрема, всі водії повинні будуть мати документи, що підтверджують наявність ліцензії на перевезення. Крім того, всі вантажівки, що виконують перевезення відповідно до умов угоди, повинні бути спеціально промаркові.

Ще одним із нововведень є наявність підтверджувальних документів для вантажівок, що виїжджають з України порожніми за товаром в країни ЄС.

Йдеться в документі і про створення спеціальної робочої групи для аналізу впливу “безвізу” на ринок. Вона включатиме представників України та ЄС.

За словами Деркача, ця угода потрібна не лише Україні, вона також має позитивний вплив і на ринок ЄС, що підтверджують цифри.

«Наприклад, якщо порівнювати минулий рік із 2021-им, імпорт з боку ЄС до України зріс на понад 45%. Експорт вітчизняних товарів саме дорогами вдалось збільшити на 45%”, – наголосив заступник міністра.

Як повідомлялося, Україна та Євросоюз підписали Угоду про лібералізацію вантажних перевезень у червні 2022 року. Це дозволило забезпечити сталість перевезень, з огляду на руйнування логістичних маршрутів через вторгнення РФ, та скасувало необхідність отримувати дозволи.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Міноборони реформує напрямок матеріального забезпечення ЗСУ

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua