Goodnews.ua


Європейський інвестиційний банк збільшить допомогу для енергетики та бізнесу в Україні

Июль 23
23:34 2024


Про це у Брюсселі, під час неформального ланчу в рамках Ради міністрів ЄС із закордонних справ, розповіла президент ЄІБ Надія Кальвіно. Тези її виступу кореспондент Укрінформу отримав з пресслужби ЄІБ.

«Ми нарощуємо нашу підтримку, щоб допомогти захистити та здійснити ремонт української інфраструктури перед зимою. Я також інформувала міністрів про нашу тверду підтримку українського бізнесу. Економічна стійкість є ключем для відновлення та для подальшої відбудови країни“, — зазначила керівниця ЄІБ.

Президент Кальвіно проінформувала європейських міністрів про головні напрямки діяльності банку з підтримки України. Зокрема, ЄІБ виділив більше 450 мільйонів євро для відновлення енергетичної інфраструктури, яка є критично важливою із наближенням зими. Це фінансування, зокрема, буде спрямоване на відбудову гідроелектростанцій та електричних мереж, що були пошкоджені внаслідок російських атак, а також для відновлення теплових мереж в містах України. 86 мільйонів євро отримає національний енергетичний регулятор Укренерго для зведення укриття навколо енергетичних станцій для захисту від дронів.

Банк також оголосив про нові ініціативи із запровадження системи кредитування у національній валюті України та з доступу до цих кредитів українського бізнесу під гарантії ЄІБ. Це передбачає три пакети гарантій, завдяки яким, як очікується, буде можливим згенерувати 110 мільйонів євро для мікро-кредитів, а також для кредитів для малих та середніх українських підприємств, з використанням можливостей обраних українських банків. Ці гарантії будуть застосовуватися вже у другій половині 2024 року. За прогнозом, це дозволить підтримати близько 550 українських компаній та зберегти близько 8 250 робочих місць.

Як йдеться у наданій інформації, вже цього тижня ЄІБ об’єднує зусилля з українським Укрсиббанком, який належить до групи BNP Paribas, щоб створити ефективний кредитний фонд в обсязі, принаймні, 150 мільйонів євро, який буде функціонувати в національній валюті, — гривні, — для підтримки українського бізнесу, що постраждав за наслідками російської агресії. Цей кредитний фонд, як очікується, буде створений до кінця 2024 року. Попередню подібну кредитну ініціативу ЄІБ реалізував в рамках партнерства з Citibank Ukraine, що дозволило надати українцям підтримку (в національній валюті) на суму від 50 до 100 мільйонів доларів США.

Читайте також: Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року

Крім того, в рамках Європейського інвестиційного фонду (EIF) передбачено використання суми у 300 мільйонів євро кредитних експортних гарантій для європейських компаній, які ведуть торгівлю з Україною. Ці гарантії будуть надаватися експортним кредитним агентствам в країнах-членах ЄС, а також у Норвегії і Ісландії, якщо ці агенції матимуть бажання підтримати експортні операції з Україною. Ці заходи, на думку Керівної групи ЄІБ, дозволять пожвавити торгівлю між ЄС і Україною, та прискорити розвиток української економіки.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня в Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка одним із головних питань розглянула посилення допомоги ЄС для України. В рамках зустрічі відбулося неформальне спілкування європейських міністрів з президентом ЄІБ Надією Кальвіно.

Фото: European Investment Bank

Share

Статьи по теме

Останні новини

Киченок посвятила победу на US Open украинскому народу

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua