Goodnews.ua


В Україні завершився другий етап випробувань сенсорів для гуманітарного розмінування

Август 08
00:48 2024


Завершився другий етап випробування сенсорів для пошуку мін та вибухових залишків війни.

Команди, які брали участь у випробуванні, змогли виявити понад 60% предметів: як на поверхні, так і під шаром ґрунту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки з посиланням на звіт за результатами випробувань, передає Укрінформ.

Такі результати стануть основою для написання стандарту про використання сенсорних технологій в гуманітарному розмінуванні.

«За рік ми бачимо суттєвий прогрес українських команд у розвитку технологій виявлення. Зросла як кількість сенсорів, які використали учасники Фази ІІ, так і якість роботи нейромереж, які аналізують зібрану інформацію. Важливо, що три команди продемонстрували високий рівень виявлення пластикових предметів. Зараз це велика проблема для саперів і використання сенсорів зробить очищення українських полів безпечнішим для саперів», — сказав заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

За його словами, проведені випробування наближають до створення стандарту щодо використання сенсорних технологій на етапі нетехнічного обстеження забруднених територій.

Повідомляється, що у тестуваннях взяли участь як українські, так і міжнародні компанії. Команди продемонстрували ефективну інтеграцію електрооптичних сенсорів зі штучним інтелектом та систем машинного навчання для нетехнічного обстеження ймовірно забруднених територій.

Читайте також: Військові сапери за тиждень знешкодили майже тисячу вибухонебезпечних предметів

В Мінекономіки уточнили, що сім організацій протестували свої розробки на площі 1,44 га, де були розміщені 27 мін, касетних боєприпасів та боєприпасів, що не розірвалися — як на поверхні, так і під землею, щоб створити максимально схожі умови до тих, в яких доводиться працювати на замінованих ділянках в Україні.

Учасникам тестувань вдалося виявити 78% вибухонебезпечних предметів на поверхні, близько 70% — металевих та закопаних предметів, а також 62% пластикових предметів.

«Знання та досвід, отримані під час наших нещодавніх випробувань, допоможуть нам удосконалити алгоритми роботи штучного інтелекту та інтегрувати технології дистанційного зондування, які є важливими для підвищення ефективності зусиль з розмінування в Україні», – підкреслив важливість результатів Фази ІІ постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє.

За його словами, проведені випробування підкреслили критичну важливість інновацій у боротьбі з наземними мінами та вибуховими залишками війни в Україні. А також мають потенціал для створення безпечніших умов у громадах і прискорення економічного відновлення країни.

Читайте також: Українські розробники випробували на полігоні косарки для мінних полів

Як повідомлялося, тестування були організовані Проєктом ПРООН з протимінної діяльності у співпраці з Міністерством економіки України. Другий етап випробувань є продовженням серії тестувань, які були проведені в Україні влітку 2023 року і відбувся за підтримки Хорватії, Франції, Мальти, Нідерландів та Швеції.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Франция добыла комфортную победу над Бельгией

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua