Goodnews.ua


В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики

Сентябрь 10
17:52 2024


У 18 містах України вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики в рамках всеукраїнського благодійного туру “Симфонія Криму. Повернення”, присвяченого 80-м роковинам геноциду кримських татар. 

Про це повідомляє Укрінформ.

«Всеукраїнський тур став потужним інструментом єднання українців. Завдяки музиці, силі слова та емоційним відео тур не лише підняв бойовий дух, але й нагадав кожному українцю про нашу незламність та прагнення до свободи. Наш проєкт став яскравим свідченням того, що українська культура є непереможною і продовжує жити навіть у найскладніші часи», — розповіла кураторка туру Світлана Євдокименко.

Тур охопив 18 міст і понад 10 000 глядачів, Національний президентський оркестр під орудою диригента Ділявера Османа виконував композиції однієї з найяскравіших сучасних кримськотатарських композиторок Ельвіри Емір. Серед них “Кримські візерунки,” Симфонія №2 “Avdet” (Повернення) та ода “О, мій святий народе!”.

У виконанні автора проєкту “Симфонія Криму. Повернення”, майстра художнього слова Олександра Рудька прозвучала поезія польського класика Адама Міцкевича – вірші з циклу “Кримські сонети” (у перекладі Максима Рильського), що були написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом.

В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики

Виступи супроводжувались відеорядом, який візуально висвітлив ключові події життя кримськотатарського народу за останні 250 років: від доби хана Криму Ґерая та приєднання Криму до росії, першої хвилі міграції до депортації кримських татар у 1944 році, анексії Криму та повномасштабного вторгнення.

Як розповів Рудько, ідея проєкту народилась ще до початку повномасштабного вторгнення. Головним мотивом було поширити у медіапросторі тезу “Крим і Україна”.

«Мені захотілося створити культурн ий продукт, який закцентує на тому, що Крим – це Україна. І якраз сонети Адама Міцкевича, вони дуже чітко передавали мої почуття, людини, яка не має безпосереднього відношення до Криму. У них дуже добре показано погляд незаангажованої людини на Крим, на його історію і культуру», — зазначив Рудько.

Читайте також: У Полтаві відбудеться концерт польської класичної музики

«Наша місія зробити все, щоби люди, які мешкають у Криму, відчували нашу підтримку. А для тих, хто живе на материковій частині України, через поезію та музику показати всю красу нашого Криму. Це наша земля і ми маємо об’єднуватись у спільній боротьбі, заради звільнення наших громадян з окупації, в якій вони опинились після 2014 року. Кожен на своєму місці має робити все, щоб наблизити перемогу над ворогом і допомогти повернутись до рідної землі всім тим, хто вимушений був її залишити після ворожої навали. Ми мріємо про концерти після перемоги України на деокупованих територіях та обовʼязково в Бахчисараї та впевнені, що цей проєкт став вагомим внеском у культурну дипломатію, сприяючи зміцненню іміджу України як невіддільної частини європейського культурного та історичного простору”, — додав диригент і музичний керівник проєкту “Симфонія Криму. Повернення” Ділявер Осман.

Гастрольний тур реалізований Національним президентським оркестром та ГО “Культурно-мистецька фундація DUSHA UA” за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Меджлісу кримськотатарського народу.

Фото надані організаторами туру

Share

Статьи по теме

Останні новини

У 2024 році темпи набору новобранців у російську армію знизилися — британська розвідка

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua