Goodnews.ua


В Україні через агресію РФ постраждали 1096 пам’яток культури

Август 02
17:40 2024


В Україні внаслідок російської агресії пошкоджені або зруйновані 1096 пам’яток культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за липень загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла на 11 одиниць і наразі становить 1096 об’єктів. Із них національного значення — 121, місцевого — 892, щойно виявлених — 83», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відбулися повторні влучання у пошкоджені раніше пам’ятки культурної спадщини у Дніпропетровській області, а також нові — у Харківській, Херсонській та Сумській областях.

Так, на сьогодні пошкоджень зазнали пам’ятки культури у 18 областях та Києві, зокрема: у Харківській області — 314, Херсонській — 150, Донецькій — 125, Одеській — 116, Чернігівській — 69, Київській та м. Київ — 69, Запорізькій — 49, Миколаївській — 45, Дніпропетровській — 39, Львівській — 36, Луганській — 31, Сумській — 27, Хмельницькій – 10, Полтавській — 6, Вінницькій — 4, Житомирській — 4, Кіровоградській — 1, Черкаській — 1.

Читайте також: В Україні створили першу національну команду швидкого реагування на пошкодження памʼяток культури

Повідомляється також, що врахована уточнена інформація щодо пам’яток, які раніше зазнали руйнувань, та які розташовані на тимчасово окупованій території та/або території активних бойових дій.

У МКІП зауважили, що станом на кінець липня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості пошкоджених пам’яток культурної спадщини, які постраждали під час бойових дій та окупації.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП ініціювало консультації з Секретаріатом Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо захисту пам’ятки всесвітнього значення в окупованому Севастополі – «Херсонесу Таврійського та його хори».

Фото ілюстративне: Viacheslav Chaus. Facebook 

Share

Статьи по теме

Останні новини

Президент Світового конгресу українців зустрівся з міністром культури Точицьким

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua