Goodnews.ua


У Сєвєродонецькому районі Луганщини залишаються близько 50 тисяч місцевих жителів

Октябрь 22
13:01 2023

Більш ніж половина будівель у Сєвєродонецькому районі Луганщини зруйновано внаслідок розв’язаної Росією повномасштабної війни.

Про це сказав в інтерв’ю Українському радіо голова Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко, передає Укрінформ.

«Рівень руйнувань понад 50% по всьому (в тому числі тимчасово окупованому — ред.) Сєвєродонецькому району. Постраждали, зокрема, Попасна, Рубіжне, Гірська громада, Сєвєродонецьк, менше дісталося Кремінній та Лисичанську», — зазначив він.

За приблизними оцінками, у Сєвєродонецькому району залишається місцевого населення близько 50 тисяч осіб і стільки ж «понаїхало» з Росії, поінформував Власенко, нагадавши, що до бойових дій тут проживало 450 тисяч осіб.

Читайте також: СБУ оголосила у розшук російського генерала, який командував захопленням Сєвєродонецька

Власенко розповів, що деякі території залишаються без зв’язку, бо окупаційна влада боїться поширення інформації, тому прослуховується і перевіряється все. При цьому він зазначив, що місцеві комерсанти роблять бізнес на доступі до інтернету місцевого населення.

Щодо так званої «влади» на тимчасово окупованій території Сєвєродонецькому району, то туди приїхало багато росіян, констатує Власенко і додає: «Якщо мова йде про місцеве «самоврядування», тут є більше місцевих. У Сєвєродонецькому районі повипливали ті колаборанти та окупанти, які виїхали в 2014 році у Росію або на окуповані території Луганська. І зараз вони тут з’являються як голови чи заступники голів, депутати».

Щодо силовиків, то тут відбувається асиміляція та русифікація. По Сєвєродонецькому району відсоток тих, хто залишився співпрацювати із ворогом, – мінімальний, заявив Власенко. Ця частка становить лише декілька відсотків, бо багато людей вчасно виїхало.

Читайте також: У Сєвєродонецьку окупанти розібрали теплогенеруюче підприємство

Посадовець також зауважив, що у Сєвєродонецькому районі росіяни розпочали промивання мізків місцевих мешканців із перших днів окупації. «Багато дітей вивозять у РФ ніби як на оздоровлення, але насправді для пропагандистських цілей. Набирають педагогів-росіян. Або наших відправляють до РФ», — констатував він.

За словами Власенка, є інформація, що на рівні Луганська відбуватимуться певні міліцейські заходи в школах, щоби вчителі стежили за дітьми – чим ті займаються у вільний час. Посилюється контроль у навчальних закладах. Таке ж відбувається в закладах культури, там вчать, як треба пропагувати «рускій мір» і «рускую культуру», підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Сєвєродонецьку російські загарбники розібрали теплогенеруюче підприємство і вивезли звідти все обладнання.

Фото: ФБ Сергія Гайдая

Share

Статьи по теме

Останні новини

Манчестер Юнайтед в тяжелом матче обыграл Ньюкасл

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua