Goodnews.ua


У судах першої інстанції бракує 1258 суддів — голова ВККС

Октябрь 05
03:02 2024


Про це в інтерв’ю «Громадському» розповів голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник, передає Укрінформ.
«Власне, через те, що орган не працював з 2019 року, у нас і виникла така авральна ситуація у сфері судової влади. Судді йшли у відставку, система оголювалася, вакансії з’являлися, але ніким не заповнювалися. Можу назвати цифри. Вони, чесно кажучи, вражають. У нас на сьогодні в судах першої інстанції 1258 вакантних посад. 1258 суддів, які мали б здійснювати правосуддя, а їх просто немає. Це масштабна проблема, яка взагалі, на жаль, підважує спроможність держави», — сказав Пасічник.

Окрім того, за його словами, є три суди — два в Одеській і один у Дніпропетровській області, — які в принципі не працюють.

«Там нема жодного судді. А в людей нема можливості подати заяву або отримати рішення. Тобто загалом держава не може забезпечити доступ громадян до правосуддя», — пояснив голова ВККС.

Він уточнив, що 1258 вакантних посад суддів — це майже 30% від загальної кількості суддівських посад.

Читайте також: ВРП звільнила у відставку шістьох суддів, із них двоє — судді ВС

«Це величезний недобір суддів. І проблема, до речі, не лише з першою інстанцією. Чи не більша проблема з апеляційними судами. Є суди, де залишилися 4 судді, а за штатом має бути 25. На них просто кратне-кратне навантаження, вони ледь витримують. Лише в Київському апеляційному суді, наприклад, зі штатом у 145 посад зараз 45 вакансій. Тобто третина суддів відсутня», — сказав Пасічник.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик заявив, що понад 52% суддівських посад в апеляційних судах України — вакантні.

Share

Статьи по теме

Останні новини

На Закарпатській митниці попередили про сповільнення руху через КПП «Тиса» у зв’язку з ремонтом мосту

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua