Goodnews.ua


У США заблокували десятки фейкових медіа з російською пропагандою

Сентябрь 05
20:51 2024


Уряд США заблокував десятки пропагандистських медіа, за допомогою яких росіяни маскували фейкові вебресурси під популярні американські та європейські інтернет-платформи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міністерства юстиції США.

Сьогодні міністерство юстиції оголосило про конфіскацію 32 інтернет-доменів, що використовувалися в керованих російським урядом іноземних кампаніях зловмисного впливу, в порушення законів США про відмивання грошей.

«Міністерство юстиції конфіскує 32 інтернет-домени, які російський уряд та суб’єкти, спонсоровані російським урядом, використовували для участі у таємній кампанії з метою втручання та впливу на результати виборів у нашій країні», — заявив генеральний прокурор Меррік Гарленд.

Як стверджується, російські компанії Social Design Agency (SDA), Structura National Technology (Structura) та ANO Dialog, що діють під керівництвом та контролем адміністрації президента РФ, і зокрема першого заступника керівника апарату виконавчого офісу президента Сергія Кирієнка використовували ці домени для прихованого поширення російської урядової пропаганди з метою зменшення міжнародної підтримки України, підтримки проросійської політики та інтересів, а також впливу на виборців у США.

«Як стверджується в наших судових матеріалах, найближче оточення Володимира Путіна, включаючи Сергія Кирієнка, наказувало російським компаніям зі зв’язків з громадськістю поширювати дезінформацію та спонсоровані державою наративи в рамках кампанії впливу на президентські вибори у США 2024 року», — йдеться у повідомленні міністерства.

У внутрішньому плановому документі, створеному Кремлем, зазначено, що мета кампанії — забезпечити бажаний для РФ результат виборів, додали у Мін’юсті США.

«Вилучення 32 інтернет-доменів, які таємно використовувалися для поширення іноземного зловмисного впливу, ще раз демонструє, що РФ залишається основною зовнішньою загрозою для наших виборів», — заявила заступниця генерального прокурора Ліза Монако.

За вказівкою Путіна російські компанії SDA, Structura та ANO Dialog використовували кіберсквоттинг, сфабриковані аккаунти впливових осіб та фейкові профілі, щоб приховано просувати створені штучним інтелектом неправдиві наративи у соціальних мережах.

Читайте також: Білий дім: Путін має припинити втручання у вибори президента США

За даними міністерства юстиції, пропаганда цілеспрямовано приховувала російський уряд чи його агентів як джерело контенту. Зловмисники спеціально підробляли домени. Наприклад «washingtonpost.pm» росіяни змінювали на «washingtonpost.com», щоб публікувати фейкові повідомлення, маскуючи їх під інформацію ЗМІ. Серед інших фейкових сайтів були клони Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde тощо. За даними міністерства юстиції США, окрім підроблених сайтів, використовувалися й сторінки у соціальних мережах, що імітували популярні новинні видання, щоб просувати пропагандистський контент.

Як повідомляв Укрінформ, уряд США оголосив про запровадження санкцій проти RT, а також російських пропагандистів та хакерів через втручання в американські вибори 2024 року.

В уряді США вважають російську державну медіамережу RT ключовою частиною пропагандистських зусиль Кремля.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Тайсон и Пол провели дуэль взглядов на месте будущего боя

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua