Goodnews.ua


У Сербії та Угорщині низький рівень води в Дунаї відкрив затонулі кораблі Другої світової

Сентябрь 11
12:01 2024


Уламки нацистських кораблів, затонулих у Дунаї під час Другої світової війни, з’явилися поблизу сербського портового міста Прахово після посухи у липні та серпні, яка призвела до зниження рівня води у річці.

Також чотири судна періоду до 1950 року були виявлені в угорському національному парку Дунай-Драва поблизу міста Мохач. Там станом на вівторок рівень води у Дунаї становив лише 1,5 метри, що теж є наслідком сильної спеки і тривалої посухи впродовж двох останніх місяців літа.

Виявлені у Прахово судна були одними із сотень, затоплених Чорноморським флотом нацистської Німеччини у 1944 році, коли вони відступали від наступаючих радянських військ. Уламки можуть ускладнювати річковий рух за низького рівня води, йдеться у матеріалі.

Деякі з кораблів, які розкидані по руслу річки, все ще мають башти, командні містки, зламані щогли та покручені корпуси, тоді як інші лежать переважно лежать під піщаними мілинами.

У вівторок рівень Дунаю в Будапешті становив 1,17 метра порівняно із рекордно низьким показником у 0,4 метра, зафіксованим у жовтні 2018 року. Водночас під час паводків Дунай підіймається на понад 6 метрів.

«Східна Європа переживає критичні умови посухи, які впливають на посіви та рослинність», – йдеться у вересневому звіті європейської кліматичної служби Copernicus.

Читайте також: У Британії на аукціоні продали першу шпальту газети з новиною про загибель «Титаніка»

Водночас у понеділок розпочалися довгоочікувані дощі, які, як очікується, піднімуть рівень води у Дунаї приблизно до трьох метрів біля Мохача до вихідних, що, ймовірно, призведе до занурення уламків потонулих кораблів.

Як повідомляв Укрінформ, липень 2024 року став другим найспекотнішим за всю історію спостережень і закінчив 13-місячну серію температурних рекордів, водночас цей рік може стати найтеплішим в історії.

Фото: EPA-EFE

Share

Статьи по теме

Останні новини

«Больше нечего сказать»: Родри — о контракте с Манчестер Сити и интересе со стороны Реала

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua