Goodnews.ua


У РФ українця засудили до 8 років за «конфіденційну співпрацю» з Україною

Август 02
05:33 2024


Опальник визнаний винним за статтями про конфіденційну співпрацю з іноземною державою та замах на організацію добровільної здачі російських військових в український полон.

Йому також призначено рік обмеження волі. Це означає, що впродовж 12 місяців після закінчення терміну він не зможе залишити Росію.

Звинувачення вимагало для Опальника 9 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів і обмеження волі на рік.

За інформацією Радіо Свобода, Петро Опальник народився у селі Клебань у Вінницькій області України. 2011 року він переїхав до Росії, 2019-го отримав посвідку на проживання, 2022 року – громадянство Росії. Опальник щорічно виїжджав в Україну та публікував у своїх соцмережах фотографії з поїздок.

Читайте також: Росіяни поширюють фейк про мітинг на підтримку Палестини в центрі Києва — ЦПД

Він жив у місті Пестово в Новгородській області, спочатку вісім років будував дерев’яні будинки, а потім став менеджером з продажу будинків, а також займався страхуванням. В Україні в нього залишилися літня мати, сестра та дочка від першого шлюбу.

18 січня 2023 року Петра Опальника затримали на виході з дому, у нього провели обшуки у кримінальній справі щодо конфіденційної співпраці з Україною. Пізніше йому додали ще одне звинувачення – замах на організацію добровільної здачі у полон. За версією слідства, Опальник працював на українську розвідку і хотів переконати російських солдатів здатися в полон, але «злочин не був доведений до кінця за обставинами, що не залежали від нього».

Дружина Опальника Ірина Шаткіна розповідала «Медіазоні», що головний свідок звинувачення про добровільну здачу в полон – мобілізований син колишньої російської дружини Опальника.

Справа Опальника стала першою, що надійшли до суду, після того як у липні 2022 року в Росії з’явилася стаття про «конфіденційну співпрацю з іноземною державою». З того часу було порушено не менше 40 таких справ.

Як повідомлялося, після початку Росією повномасштабної війни проти України в країні-агресорці були ухвалені кілька нових репресивних статей.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Что такое потница и почему она появляется

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua