Goodnews.ua


У Харкові викрили шахрайський колцентр, який ошукав громадян Латвії на майже ₴11 мільйонів

Август 13
03:53 2024


Зазначається, що затримали пʼятьох осіб, у тому числі організатора. Особи трьох інших учасників шахрайської оборудки встановлюються.

Їм повідомили про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, а також шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, житель Харкова організував шахрайську схему заволодіння грошима та залучив до неї ще сімох осіб.

Підозрювані телефонували громадянам Латвії та пропонували вкласти гроші в криптовалюту або акції та заробляти на відсотках. Якщо потерпілі погоджувались, їм надавали посилання, за яким вони переходили. Таким чином підозрювані отримували доступ до компʼютерів потерпілих і встановлювали на них особистий кабінет шахрайської платформи.

Учасники злочинної організації створили й наповнили контентом інтернет-сайти та псевдотрейдингові платформи, які постійно адміністрували для створення у потерпілих враження, що торгівля насправді відбувається та їхні кошти дійсно залучені до торгівлі фінансовими інструментами.

Коли потерпілі хотіли вивести вкладені гроші з нібито нарахованими відсотками, підозрювані переконували їх, що треба почекати, оскільки скоро буде зростання акцій і потрібні кошти, щоб реалізувати транзакцію. Насправді ж ці кошти надходили на підконтрольні криптовалютні гаманці учасників злочинної організації та надалі виводились у готівку через підконтрольні обмінні пункти.

На цей час встановлені п’ятеро потерпілих громадян Латвії, сума завданих їм збитків становить майже 11 млн грн.

Читайте також: МВС попередило про застосування шахраями аудіодіпфейків

Правоохоронці провели понад 20 обшуків за адресами діяльності злочинної організації та місцями проживання підозрюваних, під час яких вилучили документи і техніку з контактами і листуванням із потерпілими, сім-карти латвійських операторів, кошти у сумі близько 160 тис. дол., 250 тис. грн та п’ять елітних авто.

Наразі підозрюваним обрали запобіжні заходи.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці затримали на Закарпатті організатора та 18 учасників шахрайського колцентру, які ошукали громадян країн ЄС на мільйони гривень.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Барселона хочет усилить оборону своим воспитанником

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua