Goodnews.ua


США попередили Туреччину про наслідки за постачання військового обладнання до Росії

Август 07
12:42 2024


Вашингтон попередив Туреччину про «наслідки», якщо країна не припинить експорт до Росії американського військового обладнання, яке має важливе значення для військової машини Кремля.

Про це повідомляє Financial Times, передає Укрінформ.

Помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод, який очолює зусилля, спрямовані на те, щоб чутливі технології не потрапили до рук ворогів Америки, нещодавно зустрівся з турецькими посадовцями і керівниками в Анкарі та Стамбулі в межах зусиль, спрямованих на припинення нелегальної торгівлі.

Його послання, за словами представника міністерства торгівлі, полягало в тому, що Туреччина повинна докласти більше зусиль, щоб обмежити торгівлю чипами американського походження та іншими деталями, які грають ключову роль у війні РФ проти України.

«Нам потрібна Туреччина, щоб допомогти зупинити незаконний потік американських технологій до Росії. Ми повинні побачити прогрес, і швидко, з боку турецької влади і промисловості, інакше у нас не буде іншого вибору, окрім як застосувати наслідки до тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю», – сказав Аксельрод в інтерв’ю FT.

Читайте також: У Росію в обхід санкцій постачають американську техніку Caterpillar — ЗМІ

США, ЄС та інші західні партнери запровадили масштабні санкції проти Росії відтоді, як вона розпочала повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році, але Туреччина відмовилася від обмежень і збільшила торгівлю з РФ після початку великої війни, йдеться у публікації.

США особливо занепокоєні тим, що Туреччина стала ключовим вузлом, через який електроніка західного виробництва, зокрема процесори, карти пам’яті та підсилювачі, потрапляють до РФ, а згодом їх виявляють у російських ракетах і дронах. Ще однією важливою сферою занепокоєння є верстати.

Аксельрод повідомив турецькому уряду, що ця торгівля є «нагальною проблемою», і закликав Анкару «ухвалити та забезпечити дотримання заборони на перевалку контрольованих США товарів до Росії». Він додав, що Москва «намагається використати торговельну політику Туреччини» для доступу до американських деталей.

Міністерство торгівлі США вже додало 18 турецьких компаній у свій «чорний список» через цю торгівлю, і їх може побільшати в майбутньому, «якщо і поки не буде прогресу».

Міністерство торгівлі Туреччини відмовилося коментувати звинувачення США, пише FT.

Читайте також: США запровадили санкції проти компаній з трьох країн, які постачають компоненти для іранської зброї

Як повідомляв Укрінформ, уряд Сполучених Штатів Америки у червні оголосив про введення санкцій проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та третіх країнах, які забезпечують підтримку її воєнної машини.

Share

Статьи по теме

Останні новини

У вівторок у Нью-Йорку відкривається нова сесія Генасамблеї ООН

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua