Goodnews.ua


Ситуація з цінами в Україні більш-менш стабільна навіть в умовах війни — економіст

Август 30
03:46 2023

Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран наголосив, що коливання цін в Україні може бути, адже це ринок, але причин для цінової паніки немає.

Як передає Укрінформ, так він прокоментував в ефірі Українського радіо скорочення урядом списку соціально значущих продуктів, на які держава регулюватиме ціни.

Економіст зазначив, що нічого страшного не трапилося, тому не треба бігти і купувати собі запас макаронів, цукор, олію абощо.

Читайте також: Світові ціни на пшеницю зростуть ще на 25-30% — депутат


«Коливання ціни, звісно, може бути, адже це ринок, проте я вчора спеціально помоніторив по деяких магазинах полиці і вони просто забиті продукцією. Ті ж макарони є як українські, так й італійські, польські. На деякі є знижка. Тому причин для паніки немає», — наголосив він.

За словами експерта, виробники курятини не прогнозують підвищення цін на свою продукцію.

«Нещодавно я спілкувався з одним з великих виробників курятини і запитав, чи прогнозує він зростання цін на його продукцію. Він пояснив, що зерна достатньо і ціна на нього досить лояльна, свої комбікормові заводи купують зерно, роблять комбікорми і не прогнозують зростання цін на курятину. Сьогодні курятина — це один із найбільш поширених та популярних м’ясних продуктів в Україні і цей великий виробник не прогнозує зростання вартості. Продавець на базарі може поставити вищу ціну, розповідаючи вам, що він годував тільки пшеницею і курка гуляла на повітрі, тому є екологічно чистою», — сказав Непран.

Економіст зауважив, що ціни диктує ринок і на сьогодні ситуація в Україні більш-менш стабільна навіть в умовах війни.

Читайте також: Ціни на тепличні огірки в Україні знизилися в середньому на 31%

«За останні 7 місяців наша інфляція менша, ніж в Польщі, де війни немає. Причин для паніки немає і не варто створювати штучний ажіотаж, який зрештою й призводить до зростання цін», — підкреслив він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів вніс зміни до розпорядження «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків», ухваленого в січні 2022 року, згідно з якими Державна служба статистики проводитиме моніторинг споживчих цін на соціально значущі товари не щодня, а щотижня.

У липні уряд продовжив державне регулювання цін на окремі види продовольчих товарів, однак скоротив список. Згідно з постановою №650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану» встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) на рівні 10% на борошно пшеничне вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, курячі яйця категорії С1, птиця (тушки курячі, чверті тушки курячі), батон та олію соняшникову рафіновану.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Манчестер Сити уверенно обыграл Ноттингем Форест

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua