Goodnews.ua


Сім країн ЄС закликали Венесуелу оприлюднити результати президентських виборів

Август 05
02:10 2024


Лідери семи країн Європейського Союзу закликали Венесуелу оприлюднити результати президентських виборів, продемонструвавши «повну прозорість і чесність виборчого процесу».

Про це повідомляє Euractive, передає Укрінформ.

У заяві, яку підписали Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Польща, Португалія та Іспанія, висловлюється «серйозне занепокоєння» ситуацією, що склалася в країні після спірних президентських виборів.

«Ми закликаємо владу Венесуели негайно опублікувати всі протоколи голосування», — йдеться в заяві лідерів семи країн.

Такий крок необхідний для того, щоб «визнати волевиявлення венесуельського народу», зазначається в заяві.

«Права всіх венесуельців, особливо політичних лідерів, повинні поважатися під час цього процесу. Ми рішуче засуджуємо будь-які арешти або погрози на їхню адресу», — йдеться в заяві, в якій наголошується, що влада повинна поважати «право народу на протест і мирні зібрання».

Чинний президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив про перемогу на президентських виборах минулих вихідних, але опозиція оскаржила офіційний результат, стверджуючи, що переміг Едмундо Гонсалес.

США та латиноамериканські сусіди — Аргентина, Коста-Ріка, Панама, Еквадор та Уругвай — не визнали результати венесуельських виборів. Вони кажуть, що наявні результати свідчать про очевидну перемогу опозиційного кандидата Гонсалеса. Опозиція, зокрема, запустила веб-сайт з копіями 84% поданих бюлетенів, які також свідчать про його перемогу. Уряд Мадуро стверджує, що копії бюлетенів підроблені.

Уряд Венесуели наказав вислати дипломатів з деяких країн, які ставлять під сумнів перемогу Мадуро. Аргентинські дипломати, які прибули до Буенос-Айреса в суботу, повідомили, що їхнє посольство було знеструмлене, а поліція охороняла будівлю ззовні.

Читайте також: У Венесуелі під час протестів затримали 2000 людей

Як повідомляв Укрінформ, після офіційного оголошення Мадуро переможцем президентських виборів, уряд Перу наказав усім венесуельським дипломатам покинути країну впродовж 72 годин. Венесуела згодом розірвала дипломатичні відносини з Перу.

Пізніше уряд Венесуели вирішив тимчасово закрити пряме авіасполучення з Панамою.

Фото: flagi.in.ua

Share

Статьи по теме

Останні новини

Гран-при Азербайджана: анонс этапа Формулы-1 и представление трассы

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua