Goodnews.ua


Штайнмаєр у Варшаві вибачився за звірства нацистів та закликав не зупиняти підтримку України

Август 01
13:25 2024


Федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр попросив вибачення у поляків за злочини націонал-соціалістів у роки Другої світової війни.

Про це він заявив у своїй промові в столиці Польщі напередодні 80-ї річниці початку Варшавського повстання, що відзначається 1 серпня, передає Укрінформ.

Штайнмаєр назвав повстання Армії Крайової проти німецьких окупаційних сил, яке тривало 63 дні, взірцем волі до самоствердження. Він також згадав польський рух за свободу 1980-х років, який став моделлю для багатьох інших і який зрештою призвів до свободи в Центральній і Східній Європі, а також у Східній Німеччині. 

Президент закликав ніколи не забувати, ті страждання, які принесли сусідній країні, з якою жорстокістю і бажанням знищення діяли німецькі окупанти проти всього населення.

«Шановні ветерани, кожне слово здається занадто слабким для цього жаху. Тому я хочу сказати одне речення. Але це йде повністю від серця: я прошу, особливо сьогодні і особливо тут, вибачення», — сказав німецький президент.


Фото: Der Bundespräsident

Штайнмаєр присвятив частину свого виступу сучасним подіям, зазначивши, що сьогодні поляки та німці взяли на себе зобов’язання солідарно працювати та сприяти миру на континенті. 

«І ми робимо це разом, захищаючи наші кордони та наш Альянс і підтримуючи Україну… Путін повернув війну в Європу…, він хоче знищити Україну і погрожує всім нам. Ось чому зараз і в найближчі роки важливо одне: залишаймося згуртованими в Європі! Будьмо сильними! Залишаймося вірними тим цінностям, яких ми досягли разом: свободі, демократії та справедливості!» — закликав президент.

Читайте також: Штайнмаєр: Підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно

Він підкреслив, що «ніхто в Європі нині не воює так мужньо і героїчно, як український народ, який бореться за свою свободу і самовизначення, бореться з жорстоким і нещадним агресором». Поляки і німці були і залишаються солідарними з українським народом у підтримці його героїчної боротьби та на шлях до Європейського Союзу, сказав політик. 

«Ми ніколи більше не погодимося з несправедливістю та несвободою, нападами та окупацією в Європі», — заявив Штайнмаєр.

1 серпня 1944 року розпочалося Варшавське повстання проти нацистських загарбників, організоване командуванням Армії Крайової та представниками польського уряду у вигнанні. Радянська армія не прийшла на допомогу, хоча, за твердженням деяких істориків, могла зробити це. Під час повстання загинуло більш ніж 50 тисяч осіб, переважно цивільних. Воно стало символом опору німецької окупації, продемонструвавши волю поляків до протистояння тоталітаризму. 

Першим президентом Німеччини, який відвідав Варшаву на запрошення тодішнього президента Польщі Леха Валенси у зв’язку з 50-річчям повстання, став Роман Герцог у 1994 році.

Перше фото: ZDF

Share

Статьи по теме

Останні новини

За кількістю цивільних жертв в Україні серпень цьогоріч поступився тільки липню — ООН

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua