Goodnews.ua


Шольц — про вступ України в НАТО: Країна у стані війни не може приєднатися до Альянсу

Октябрь 25
01:20 2024


Канцлер ФРН не бачить можливості вже зараз запрошувати Україну до НАТО – на його думку, країна у стані війни «однозначно не може стати членом» Альянсу.

Про це Олаф Шольц заявив у четвер ввечері в токшоу на телеканалі ZDF, передає Укрінформ.

«Ми прийняли рішення у Вашингтоні й у Вільнюсі та окреслили перспективу. Але я вважаю, що наразі немає потреби в новому рішенні крім того, яке вже є», — сказав він.

За словами Шольца, країна, яка перебуває в стані війни однозначно не може стати членом НАТО — «і всі з цим погоджуються». Наразі, пояснив він, відбуваються дискусії щодо «гарантій безпеки в повоєнній ситуації».

Порушення Росією міжнародних правил потребує особливих дій, підкреслив канцлер. Своїм завданням він бачить, з одного боку, підтримку здатності України оборонятися, з другого, — не допустити переростання війни в більш масштабний конфлікт, у війну між Росією та НАТО.

«Це моя відповідальність, і це те, що я чітко розумію. І я не зміню своєї позиції, не дам себе похитнути», — заявив Шольц.

Читайте також: Інформація, що сім країн проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності — речник Президента

У цьому контексті він повторив, що не згоден на передачу Україні німецьких крилатих ракет Taurus та інших озброєнь, які нібито можуть сприяти ескалації.

«Моя думка однозначна: я вважаю, що це неправильно», — сказав німецький лідер. І додав, що «дуже скептично» дивиться на дискусії навколо дозволу бити західною зброєю по цілях на території РФ.

Водночас Шольц не погодився, що Німеччина робить недостатньо для допомоги України у порівнянні з іншими країнами. Він повторив, що ФРН надає більше підтримки, ніж решта європейських держав укупі. Політик також заявив, що обстоював виділення Києву кредиту в обсязі $50 млрд, який буде погашатися за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

Читайте також: ЄС остаточно ухвалив макрофінансовий кредит для України у €35 мільярдів

На думку глави німецького уряду, настав момент, у тому числі на полі бою, коли треба подивитися, як закінчити війну та якомога скоріше створити перспективи справедливого миру для України, а не миру під диктування Росії. При цьому він запевнив: основні партнери Києва згодні з тим, що жодних рішень стосовно майбутнього України за її спиною прийматися не буде. Шольц також висловив сподівання, що відбудеться другий Саміт миру, цього разу за участі Росії.

Як повідомляв Укрінформ, якби найближчим часом відбулися референдуми щодо вступу України до Європейського Союзу і НАТО, більшість українців взяли б у них участь і підтримали ці ініціативи.

Share

Статьи по теме

Останні новини

На Запоріжжі з-під обстрілів евакуювали сім’ю з трьома дітьми

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua