Goodnews.ua


Саміт Європейської політичної спільноти у Британії розгляне три ключові теми — джерело

Июль 16
01:54 2024


Четвертий саміт Європейської політичної спільноти, який відбудеться 18 липня у Британії за участю лідерів близько 50 країн, розгляне три головні теми: захист демократії, регулювання міграції та вдосконалення взаємодії в енергетичній сфері.

Про це у Брюсселі розповів офіційний представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розглядаємо це як важливу зустріч країн Європейського континенту, і ми мали чудове співробітництво з Великою Британією у її організації. Порядок денний, окрім двосторонніх переговорів, включатиме три головні теми. Перша — як ми будемо захищати нашу демократію. Ми продовжимо обговорення безпеки, зокрема, протидію зовнішнім втручанням і дезінформації. Друга тема, що хвилює багато делегацій, — це міграція. Третє питання – енергетичне взаємопоєднання», — розповів високопоставлений представник ЄС.

Відповідаючи на запитання Укрінформу про те, чи будуть у «безпековій складовій» розглядатися питання реального оборонного співробітництва та протидії гібридним загрозам, посадовець висловив очікування, що хтось із лідерів обов’язково порушить цю тему.

«Стосовно співробітництва в обороні – це та тема, яку ми обговорюємо майже щоденно з Україною. Вона була серед головних під час попередньої Європейської ради. Тож, як я очікую, хтось із лідерів обов’язково порушить ці питання. Ми всі постаємо перед однаковими викликами та маємо обговорити, як знизити ризики, об’єднати наші зусилля, енергію та досвід для їх подолання. Всі ці теми також будуть темами саміту ЄПС», — зазначив співрозмовник.

Читайте також: Країнам НАТО вже недостатньо виділяти на оборону 2% ВВП — міністр оборони Британії

У відповідь на запитання журналістів, яким чином на зовнішню політику ЄС та європейську безпеку можуть вплинути ймовірні політичні зміни в Сполучених Штатах вже у листопаді, він не виключив, що лідери ЄС та інших європейських країн обмінюватимуться поглядами з цього приводу.

«Європейська рада може розглянути це питання у жовтні, якщо матиме таке бажання. Але це питання дійсно є у розумі у багатьох. Я можу очікувати, що лідери обмінюватимуться поглядами, як ми можемо підготуватися до певної непередбачуваності, якщо президент Трамп буде обраний, та як з ним взаємодіяти. Я думаю, ви побачите, що наша підтримка України залишатиметься пріоритетом, як це було під час минулої Європейської ради та переговорів G7 про 50 мільярдів (доларів кредиту для України – ред.). Це свідчить: що б не походило з Вашингтона, ми рішуче налаштовані продовжувати підтримку України», — наголосив офіційний представник ЄС.

Читайте також: ЄС і далі підтримуватиме Україну та зміцнюватиме власну оборону — Мішель

Як повідомляв Укрінформ, 18 липня Британія прийме четвертий саміт Європейської політичної спільноти, яка об’єднує 27 членів ЄС і 20 країн-партнерів, включаючи Україну. Зустріч відбудеться у Бленгеймському палаці в Оксфордширі — об’єкті Світової спадщини ЮНЕСКО, місці народження та родинній резиденції колишнього прем’єр-міністра Вінстона Черчилля. Перші три саміти ЄПС відбулися у Чехії, Молдові та Іспанії.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Будут ли завтра в Украине выключать свет

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua