Goodnews.ua


Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини в Україні — США в ОБСЄ

Октябрь 03
20:46 2024


Попри блокування Росією проведення щорічної Наради ОБСЄ з людського виміру з метою уникнення критики за злочини в Україні та репресії в самій РФ, цей захід вже втретє проходить у Польщі, і на ньому обговорюється, як притягнути РФ до відповідальності.

Як передає Укрінформ, про це заявила тимчасова повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час чергового засідання Постійної ради цієї організації у четвер у Відні.

«Ми зустрічаємося тут сьогодні, коли наші колеги і поборники прав людини і демократії з усього регіону беруть участь у Варшавській конференції з людського виміру, організованій Головуванням. Вони обговорюють європейську безпеку та шляхи збереження миру через людський вимір шляхом притягнення Росії до відповідальності за її війну проти України, підтримуючи Україну та відстоюючи наші цінності і принципи ОБСЄ», — зазначила Брукер.

Вона висловила вдячність за активну участь України у Варшавській конференції, «навіть у той час, коли вона мужньо захищається від агресивної війни з боку Росії». «Хоча Росія продовжує перешкоджати проведенню Наради з людського виміру, намагаючись уникнути критики за злочини російських військ проти народу України та посилення репресій у себе вдома, Кремлю не вдасться уникнути відповідальності», — заявила Брукер.

За її словами, у Варшаві, зокрема, привертається увага до роботи ОБСЄ з «викриття та документування звірств і зловживань з боку РФ, включаючи тортури і жорстоке поводження з українськими цивільними особами і військовополоненими».

«У Варшаві, як і тут, ми закликаємо російський уряд негайно і беззастережно звільнити всіх тих, хто несправедливо ув’язнений за політично вмотивованими звинуваченнями, включно з представниками громадянського суспільства та журналістами, свавільно затриманими на тимчасово окупованих частинах України. Це включає співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадима Голду, Максима Петрова та Дмитра Шабанова», — сказала американська дипломатка.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Будь-які плани щодо миру мають базуватися на територіальній цілісності

Як повідомляв Укрінформ, коли Росія почала шантаж Польського головування у 2022 році та заблокувала проведення Наради з людського виміру, яка є основним щорічним заходом організацій у цій сфері, то за підтримки однодумців її все одно було проведено Польщею спільно з Бюро демократичних інститутів та прав людини як захід ОБСЄ. Щоправда, під іншою назвою – Варшавська конференція з людського виміру.

У 2023 році Варшавська конференція з людського виміру була проведена під егідою Північномакедонського головування, а у цьому році вона проходить у Варшаві з 30 вересня по 11 жовтня під егідою головування Мальти в ОБСЄ.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Сибіга провів телефонну розмову із Держсекретарем США

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua