Goodnews.ua


Родичам полонених і зниклих безвісти дали поради, як убезпечитися від шахраїв

Август 14
04:04 2024


Кіберполіція та Офіс Омбудсмана застерігають українців від шахрайств на темі військовополонених та зниклих безвісти.

Про це йдеться у спільних порадах двох відомств, оприлюднених Національною поліцією у Фейсбуку, передає Укрінформ.

«Кіберполіція та Офіс Омбудсмана звертають увагу громадян на шахрайства, пов’язані з темою звільнення українських воїнів та пошуку безвісти зниклих людей. Зловмисники користуються вразливим емоційним станом їхніх родичів та близьких, вводячи в оману та виманюючи персональні дані», — вказується у повідомленні.

Як зазначив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі, шахраї в соцмережах відстежують публічні повідомлення людей, котрі шукають інформацію про зниклих безвісти або полонених родичів.

«Представляючись волонтерами, журналістами, представниками державних органів або навіть представниками країни-агресорки, зловмисники обіцяють сприяти звільненню, організувати телефонну розмову або надати інформацію про близьку людину. Для досягнення власних цілей вони випитують конфіденційну інформацію (персональні та контактні дані військових, зокрема ПІБ, найменування військової частини чи підрозділу, військове звання, статус військового, а також інформацію про банківські картки, фото документів тощо)», — розповів омбудсман.

Тому українцям слід бути обережними з будь-якими фінансовими пропозиціями, пов’язаними з «визволенням» чи «допомогою».

Читайте також: Як рідним зниклих безвісти отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника

«Пам’ятайте, що державні органи та офіційні волонтерські організації не вимагають оплату за надання інформації чи допомогу», — акцентував Лубінець.

Правоохоронці радять уникати будь-яких контактів з підозрілими особами, котрі можуть виявитися шахраями, перевіряти джерела інформації, звертати увагу на офіційні джерела інформації, зокрема офіційні сайти державних установ або перевірені організації, які займаються питаннями звільнення військовополонених.

Особам, які підозрюють що стали жертвою онлайн-шахрайства, радять звертатися до кіберполіції за посиланням,

Для надання правоохоронцям інформації про потрапляння близької людини у полон та здачі біологічних зразків ДНК-профілю треба скористатися номерами телефонів на офіційному сайті Національної поліції України. Там же розміщено алгоритм дій на випадок, якщо місце перебування близької людини невідоме або ж вона у полоні.

Читайте також: У Львові відкрили Центр підтримки родин військовополонених та зниклих безвісти

Для надійної та безпечної допомоги у пошуку зниклих безвісти, з питань обміну військовополонених, повернення ув’язнених, депортованих і примусово переміщених цивільних осіб, у тому числі дітей, слід звертатися до Офісу Омбудсмана: за номерами: 080 050 1720 або 044 299 7408; на електронну пошту: [email protected], або до громадської приймальні за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

Фото: Getty Images

Share

Статьи по теме

Останні новини

Трамп відмовився відповідати, чи хотів би він перемоги України

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua