Goodnews.ua


Рада змінила порядок звітування політичних партій

Июнь 20
12:29 2024


Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон щодо удосконалення порядку звітування та припинення діяльності політичних партій, їх структурних утворень.

Про це повідомила народний депутат від парламентської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Вона уточнила, що законодавча ініціатива №11074 була підтримана 269 голосами народних депутатів.

Документ розроблено з метою врегулювання питань, які стосуються подання звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру під час дії воєнного стану, повнотою таких звітів, достовірністю включених до них відомостей.

Закон є необхідним у зв’язку з тим, що на тих територіях, на яких ведуться активні бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях не функціонують органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які б могли засвідчити обставини неможливості отримання політичною партією повної інформації для відображення у звіті про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру політичної партії (у тому числі звіти її місцевої організації, місцем знаходження якої є територія ведення активних бойових дій чи тимчасово окупована територія).

Законодавча ініціатива врегульовує деякі проблемні питання, пов’язані із поданням звітів політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру під час дії воєнного стану, а також удосконалює порядок державної реєстрації припинення діяльності політичних партій та їх місцевих організацій.

Читайте також: Суд заборонив партію «Наш край» і передав її майно державі

Згідно із законом, партії звільняються від відповідальності за подання до НАЗК неповної інформації, за неподання звітів та недостовірної інформації у звіті про майно, доходи, витрати у разі неможливості отримання такої інформації в повному обсязі від місцевих організацій на територіях, де ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях.

Очікується, що ухвалений закон дасть змогу з одного боку НАЗК здійснювати належний державний контроль за повнотою і достовірністю звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, а з іншого — убезпечить політичні партії від надмірного тиску за неможливість подання повної та достовірної інформації у звітах через незалежні від них обставини, викликані збройною агресією Російської Федерації проти України.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Міноборони реформує напрямок матеріального забезпечення ЗСУ

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua