Goodnews.ua


По всій Франції пройшли демонстрації проти ультраправих

Июнь 15
19:31 2024


У суботу по всій Франції пройшли багатотисячні марші проти можливого приходу до влади ультраправих після проведення позачергових виборів до парламенту. Протести організували п’ять профспілок та низка лівих партій, що увійшли до щойно створеного «Нового народного фронту».

За даними організаторів, 640 000 людей вийшли на демонстрації, передає Укрінформ із посиланням на Le Monde.

«Або вони, або ми!» — з таким гаслом на вулиці в Парижі вийшли 75 000 людей — за даними правоохоронців та 250 000 — за даними профспілок. Серед них — молодь, сім’ї з дітьми, пенсіонери. Люди тримали в руках плакати із зображенням Марін Ле Пен разом з Путіним та Орбаном.

На їхню думку, французам важливо прокинутись та долучитись до протестів, а також поінформувати молодь, яка голосувала за ультраправих на європейських виборах, про те, що таке «Національне об’єднання».

«Деякі молоді люди навіть не знають, що батько Марін Ле Пен катував людей», — твердить один з учасників.

«Не думаю, що ліві можуть виграти ці вибори, але вони можуть перешкодити ультраправим отримати більшість», — так вважає ще один активіст.

Не минулося без інцидентів. Демонстранти в капюшонах пошкодили вуличні меблі і розгромили банківське відділення. Поліцію закидали пляшками, вона застосувала сльозогінний газ. За повідомленням префектури, одну особу затримано.

Читайте також: Ультраправі друзі Путіна хочуть зруйнувати Європу, потрібно цьому завадити — фон дер Ляєн

Загалом, по Франції відбулося 182 мітинги у всіх найбільших містах, зокрема в Марселі, Ліоні та Тулузі, а також Байонні, Тулоні та Нансі.

9 червня президент Еммануель Макрон оголосив про розпуск парламенту — Національної Асамблеї — та оголосив про проведення першого туру дострокових виборів 30 червня. Фаворитом цього голосування наразі вважають «Національне об’єднання» Марін Ле Пен, яке здобуло переконливу перемогу на нещодавніх виборах до європарламенту.

Фото: THEO GIACOMETTI / «LE MONDE»

Share

Статьи по теме

Останні новини

Президент UFC назвал настоящую причину ухода Нганну из компании

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua