Goodnews.ua


Підтримку ВООЗ торік отримали понад 800 медустанов України

Май 09
05:22 2024


Всесвітня організація охорони здоров’я у 2023 році надала підтримку більш як 800 медичним установам в Україні.

Про це йдеться у річному звіті ВООЗ про діяльність в Україні та країнах, які приймають українських біженців, передає Укрінформ.

«Україна вже понад два роки перебуває у стані повномасштабної війни, яка завдає невимовних страждань українському населенню та серйозно впливає на систему охорони здоров’я країни», – заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге.

За його словами, ВООЗ неодноразово закликала до захисту медичної інфраструктури від воєнних дій, що є ключовим принципом міжнародного гуманітарного права.

«Однак напади – це лише один з аспектів проблеми. Перебої й затримки у розподілі обладнання та медикаментів також зачіпають мільйони людей», – додав він.

Клюге зазначив, що надзвичайна ситуація такого масштабу не траплялася на європейській території з моменту створення ООН після Другої світової війни. При цьому, незважаючи на неймовірні труднощі, система охорони здоров’я України виявилася напрочуд стійкою і продовжує функціонувати, наголосив він.

Читайте також: ВООЗ зафіксувала понад 1,6 тисячі атак на медичну систему України з початку повномасштабної війни

Вказується, що у тісній співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та більш ніж 300 партнерами на місцях ВООЗ докладає зусиль для збереження послуг медичної допомоги та для того, щоб люди, які проживають у важкодоступних чи віддалених районах, могли продовжувати отримувати необхідну підтримку.

Зокрема, організація та її партнери забезпечують доставку основних лікарських засобів та необхідного обладнання до деокупованих районів, а також інвестують у створення та відновлення служб охорони здоров’я.

За даними звіту, лише у 2023 році ВООЗ надала підтримку більш ніж 800 медичним установам в Україні, а в різних заходах та програмах організації взяли участь понад 7 млн осіб. Понад 2200 співробітників служб екстреного реагування пройшли підготовку до надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я, пов’язаних із токсичними хімічними речовинами.

Читайте також: МОЗ та ВООЗ оприлюднили Стратегію співпраці до 2030 року

Крім того, 1,8 млн людей отримали спеціалізовану інформацію, яка допоможе їм приймати обґрунтовані рішення для пом’якшення наслідків конфлікту для їхнього здоров’я, йдеться у звіті.

При цьому зазначається, що потреби виходять далеко за межі нашої країни: нині у світі зареєстровано майже 6,5 млн українських біженців, переважна більшість із яких перебуває у європейських державах.

«Незважаючи на теплий прийом, наданий біженцям, багато сусідніх з Україною країн наразі стикаються зі зростанням внутрішніх проблем, що впливають на їхню здатність реагувати на потреби біженців», – зазначив Клюге.

За даними ВООЗ, у країнах, які приймають біженців, організація розподілила медичні товари та матеріали на суму понад 15 млн дол., а також провела навчання майже для 20 тис. медичних працівників.

Читайте також: Україна оновлює обладнання для зберігання вакцин завдяки проєкту Світового банку

Клюге додав, що ВООЗ у співпраці з партнерами розширює масштаби програм з охорони психічного здоров’я та підтримки найвразливіших груп населення.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Євростату, статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 березня мали 4,2 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: Fabrice Coffrini / Contributor / Getty Images

Share

Статьи по теме

Останні новини

Покер Серлота в ворота Лунина в обзоре матча Вильярреал — Реал

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua