Goodnews.ua


Науседа на Генасамблеї ООН: Російська агресія проти України — найбільша загроза сьогодення

Сентябрь 24
22:51 2024


Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що попри існування інших конфліктів, як гарячих, так і потенційних, саме російська агресивна війна проти України є найбільш небезпечною загрозою міжнародній безпеці. Тому Україна потребує невідкладної та масштабної підтримки.

Про це Науседа сказав у своєму виступі перед Генасамблеєю ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні, попри те, що ми стикаємось з черговою кризою на Близькому сході, якою ми стурбовані, а також — з напруженістю в Індо-тихоокеанському регіоні, що зростає, російська агресивна війна є найбільш небезпечною загрозою», — сказав Науседа.

Для того, що у повній мірі зрозуміти, що відбувається, він запропонував почати прислуховуватися до того, що кажуть російські лідери та їхні представники у Раді безпеки ООН. «Скільки разів вони відкрито визнавали, що Кремль має намір стерти Україну з лиця Землі. Якщо будь-яка суверенна країна перебуває під загрозою знищення… якщо масові вбивства, депортації, навмисні атаки на мирне населення стають новою нормою, ніяка країна більше не знаходитиметься у безпеці. Це має бути зрозуміло кожному. Це має стривожити кожного з нас», — зазначив литовський лідер.

Він назвав поточну політику Росії поверненням до епохи імперських завоювань, колоніального панування та геноциду.

Зазначивши, що Україна нині бореться не тільки за себе, але й за всіх, хто вірить в Устав ООН, Науседа заявив про обов’язок підтримувати її, а також — обмежувати можливість Росії вести війну, забезпечити притягнення до відповідальності винних у злочині агресії та злочинах проти людяності, реформувати Радбез ООН, щоб Росія не мала необмеженого «права вето».

«Аби витримати величезний тиск і перемогти у цій війні Україна потребує більше військової техніки, боєприпасів, медичних постачань. Україні також невідкладно потрібна фінансова допомога. Наступна зима буде надзвичайно важкою для українського народу через постійні цілеспрямовані атаки Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури», — підкреслив Науседа.

За його словами, аби попередити гуманітарну катастрофу, допомога має бути невідкладною та зосередженою на енергетичному секторі.

Президент Литви також закликав інші дотичні сторони, включаючи Білорусь, Іран, Північну Корею та Китай припинити надавати Росії воєнну підтримку, в тому числі постачання товарів подвійного призначення.

Читайте також: Далекобійна зброя та більше санкцій проти Росії — глава МЗС Литви про стратегію перемоги для України

Водночас Науседа підкреслив, що існує лише один шлях до всеохоплюючого, справедливого, міцного миру. Це українська Формула миру. «Вона заслуговую на повсюдну підтримку, оскільки опирається на універсальні принципи Уставу ООН: суверенітет, територіальна цілісність і міжнародне право. Литва закликає всі миролюбні країни активно брати участь у цих зусиллях, в тому числі – підготовці наступного Саміту для впровадження Формули миру та участі в ньому», — сказав лідер Литви.

Як повідомляв Укрінформ, на Саміті майбутнього, що проходить у рамках заходів високого рівня Генасамблеї ООН, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що відновлення міжнародного порядку, заснованого на правилах, для Литви означає підтримку України в боротьбі за свободу і демократію.

Фото: ООН

Share

Статьи по теме

Останні новини

Ассист Мудрика помог Челси разгромить Барроу в Кубке лиги

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua