Goodnews.ua


Наріман Джелял: У російській в’язниці я не дозволяв собі зневіритися

Июль 03
13:11 2024


Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял розповів, що у російській в’язниці не дозволяв собі зневіритися, також підтримував своїх товаришів.

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Рада» після звільнення з російської в’язниці, передає Укрінформ.

«Я вірив у те, що мене звільнять, бо для людини, яка незаконно опинилася за ґратами, зневіритися — це майже смерть. Психологічно. Я не давав собі і тим хлопцям, які були поряд, зламатися», — сказав він.

Джелял подякував усім українцям, які його підтримували в полоні та поінформував, що вже звернувся до родичів хлопців, які були разом з ним засуджені, щоб вони не втрачали надії на звільнення своїх близьких.

Читайте також: Звільнення Джеляла з полону вимагали три резолюції Генасамблеї ООН — Кислиця

Говорячи про те, як він дізнався про своє звільнення Джелял розповів, що в понеділок, 24 червня, вийшов на роботу в тюрмі. «Пропрацював пів дня, прийшли співробітники — мене забрали з роботи, сказали — збирай речі. Я зустрівся з головою оперативної служби тюрми, де я знаходився, і він сказав, що будуть мене звільняти», — розповів Джелял.

А вже 25 червня його забрали з камери та повідомили, що звільнять і повернуть в Україну.

«Співробітники ФСБ приїхали за мною і доставили до Красноярського СІЗО, де дві доби я наодинці в окремій камері ще чекав, поки за мною приїдуть, і ми вирушили до кордону Білорусі по обмін», — додав Джелял.

За його словами, останній шлях до волі розпочався 27 червня вранці.

«До мене приїхали співробітники ФСБ, зав’язали очі, наділи кайдани, і ми почали цей довгий, останній шлях до дому, до волі. Був такий марафон: ми звичайним літаком вилетіли до Москви, там пересіли на автотранспорт, потім на інший, де я вже приєднався до групи моїх співвітчизників, з якими ми проходили цей шлях — обмін. На кордоні з Білоруссю нас прийняла якась група спецназу, і на гелікоптері нас три години доставляли на кордон. І в ці останні години з нас зняли кайдани і надягли такі стяжки пластикові. Мені ці пластикові стяжки навмисно дуже туго стягнули. Я попросив їхнього командира трохи попустити. Сліди від цього ще залишився», — розповів заступник голови Меджлісу.

Джелял зазначив, що зараз почувається добре, але повинен пройти медичне обстеження, є деякі проблеми.

За його словами, в російському полоні до багатьох в’язнів застосовували імітації розстрілів та тортури, але його лише принижували.

«Однак я в більш-менш доброму стані і психічно і психологічно. У полоні були у мене панічні атаки, однак додавала сил підтримка людей», — сказав він.

Також кримчанин зауважив, що у російському полоні дуже хвилювався за батьків, дружину та дітей, але, на жаль, батько не дочекався його звільнення.

Джелял наголосив, що дуже хоче, щоб Крим був вільний від окупантів. «Я б дуже хотів, щоб ця війна, яка почалася з Криму, закінчилася Кримом, щоб Крим був вільний. Там багато людей чекають цього і мають надію», — додав він.

Читайте також: Уперше за п’ять років Росія віддала політв’язня з Криму — Ташева

Раніше Укрінформ повідомляв, що 28 червня з російського полону повернули ще десятьох цивільних, серед них — Наріман Джелял.

Фото: 15minut 

Share

Статьи по теме

Останні новини

Как узнать, есть ли штраф от ТЦК: ответ Минюста

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua