Goodnews.ua


На часі створення окремих списків політв’язнів національно-визвольних рухів у РФ — експерт

Август 08
02:49 2024


Американський науковець Януш Бугайський вважає, що час створити окремі списки усіх політв’язнів національно-визвольних і регіоналістських рухів у РФ, оскільки світова спільнота не знає про них, а говорить лише про опозиціонерів «федерального рівня».

Про це експерт розповів Укрінформу.

«Чи існує список усіх політв’язнів/заручників не централізовано російських, а національно-визвольних і регіоналістських рухів у Росії? Здається, ні. Було б корисно підготувати та оприлюднити їх, оскільки світові ЗМІ говорять лише про російських дисидентів (федерального рівня, — ред.)», — сказав Бугайський.

Такий коментар він зробив у зв’язку з планами створити апарати омбудсменів серед національно-визвольних і регіоналістських рухів, які координують свою діяльність у рамках Форуму вільних народів Постросії.

Бугайський також підтримав заклик Антиімперського блоку народів до урядів демократичних держав світу під час добору кандидатур для обміну політичними в’язнями більше уваги приділяти представникам національно-визвольних рухів у РФ та українським бранцям Кремля.

Читайте також: Міністр юстиції ФРН — про обмін в’язнями: Мене хвилювало, щоб Росія їх не отруїла перед вильотом

Як повідомлялося, 1 серпня відбувся найбільший з часів Холодної війни обмін, до якого були залучені сім країн. 16 ув’язнених були видані Росією та Білоруссю; вісім (плюс двоє дітей шпигунської пари) — країнами Заходу. Серед обміняних російських політв’язнів не було жодного представника національно-визвольного або регіоналістського руху в РФ, а лише опозиціонери «федерального рівня».

Януш Бугайський — старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду (Вашингтон, США). Один із головних спікерів Форуму вільних народів Постросії. Автор багатьох книг, у тому числі «Failed State: A Guide to Russia’s Rupture / Неспроможна держава: путівник по розпаду Росії» (2022).

Фото: DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

Share

Статьи по теме

Останні новини

Франция добыла комфортную победу над Бельгией

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua