Goodnews.ua


Мішель — про «мирну місію» Орбана: Угорщина не має мандата на переговори

Июль 17
00:06 2024


Голова Європейської ради Шарль Мішель нагадав Віктору Орбану, що Угорське головування в Раді ЄС не отримувало жодного мандата на ведення переговорів від імені Євросоюзу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у листі Мішеля до Орбана, який потрапив у розпорядження агентства Reuters.

«Ротаційне головування в Раді не відіграє жодної ролі в представленні Євросоюзу на міжнародній арені і не отримувало жодного мандата Європейської Ради на ведення переговорів від імені ЄС», — вказується у листі.

Голова Європейської ради відкинув твердження Орбана про те, ніби ЄС проводив «провоєнну» політику в Україні: «Все зовсім навпаки. Росія – агресор, а Україна – жертва, яка реалізує своє законне право на самооборону».

Мішель також заявив, що «жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України» та наголосив, що ЄС «послідовно прагне побудувати широку міжнародну підтримку для всеосяжного, справедливого і тривалого миру».

Читайте також: Віцепрезидентка Єврокомісії: Ми не можемо позбавити Угорщину головування

«Євросоюз не шкодує зусиль, щоб достукатися до всіх партнерів у цьому питанні, включаючи Китай», — додав голова Європейської ради.

Як повідомлялося, після візиту до Києва Орбан відвідав Москву й Пекін, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Згодом від також зустрівся з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Трампом.

За результатами поїздок угорський прем’єр розіслав свій план “мирний план” врегулювання війни між РФ та Україною усім європейським лідерам, вказавши на необхідність «змінити курс».

За повідомленнями ЗМІ, у своєму листі Орбан також повідомив, що Трамп у разі перемоги на виборах у США чекатиме на інавгурацію, а «буде готовий негайно виступити в ролі мирного посередника» і в нього є «детальні та обґрунтовані плани для цього».

Читайте також: Під час головування в ЄС Угорщина вже завдала великої шкоди — МЗС Німеччини

У понеділок Європейська комісія зробила безпрецедентний крок, заборонивши своїм членам відвідувати засідання, що проводяться в Угорщині під час головування цієї країни в ЄС. Деякі уряди ЄС також планують відправляти на міністерські зустрічі в Угорщині лише вищих державних службовців, а не міністрів.

Фото: MTI

Share

Статьи по теме

Останні новини

Шахтер наберет пять очков в основном раунде Лиги чемпионов – суперкомпьютер Opta

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua