Goodnews.ua


Махінаціях з вугіллям в умовах кризи: ексдепутату та ексзаступнику глави Міненерго повідомили про підозру

Июль 26
20:10 2024


За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру двом експосадовцям та колишньому директору держпідприємства у зловживаннях, що в умовах енергетичної кризи, яка виникла внаслідок агресії РФ, завдали одній з найбільших енергогенеруючих компаній України збитків на майже 12 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Наразі про підозру повідомили колишньому заступнику міністра енергетики – за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Колишньому народному депутату, колишньому першому заступнику голови комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Верховної Ради України, кінцевому власнику приватної компанії повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 ККУ.

Також про підозру повідомили ексдиректору ДП «Укрвугілля» за ч. 2 ст. 364 ККУ.

Як зауважили в САП, у липні 2022 року з метою сталого проходження опалювального сезону 2022/2023 Кабінет Міністрів України зобов’язав ДП «Укрвугілля» постачати вугілля визначеним виробникам електричної енергії, серед яких і ПАТ «Центренерго».

Читайте також: Законопроєкт про угоди зі слідством до другого читання кардинально зміниться — Стефанчук

Проте у межах досудового розслідування встановлено, що попри наявні обмеження, кінцевий власник приватної компанії у змові з ексзаступником міністра енергетики України схилив директора державного підприємства «Укрвугілля» до продажу вугілля саме його компанії, яка на момент продажу вже мала заборгованість, що сягала понад 50 млн грн.

Як наслідок, приватна компанія отримала майже 24 тис. тонн вугілля, яке згодом перепродала за завищеною вартістю та отримала прибуток у розмірі 20 млн грн.

Водночас ПАТ «Центренерго» недоотримало 12,5 тис. тонн вугілля, яке у жовтні 2022 року було вимушено викупити за значно завищеною вартістю, що завдало у результаті збитків компанії на майже 12 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, прокурор САП скерував до суду справу про зловживання та шкоду довкіллю на загальну суму понад 500 млн грн під час продажу збагаченого вугілля на потреби ПАТ «Центренерго».

Share

Статьи по теме

Останні новини

Франция добыла комфортную победу над Бельгией

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua