Goodnews.ua


Латвія допомагає Україні з обладнанням для відновлення енергетичної інфраструктури — дипломат

Май 11
13:54 2024


Латвія допомагає Україні з підтримкою енергетики, постраждалої від російських обстрілів: триває пошук обладнання, необхідного для ремонту відновлення енергетичної інфраструктури, а також іде пошук шляхів децентралізації теплоенергопостачання українських громад.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу посол України в Латвії Анатолій Куцевол.

«Великі компанії Latvenergo та Rīgas Siltums (головний теплопостачальник у Ризі – ред.) збирають своє обладнання радянського типу та передають його Україні. Також є компанії, які продають обладнання… Тепер ми ведемо процес верифікації списків допомоги українській енергетиці», – пояснив Куцевол.

Він зазначив, що в Латвії немає ТЕЦ, виведених з експлуатації, які можна було би просто розібрати і перевезти. Тому доводиться займатися більш дрібним пошуком обладнання, деталей, які можна відправити в Україну для ремонтних робіт.

Посол України також наголосив на тому, що йде обговорення вирішення проблем на іншому шляху – децентралізації. «Наявні інноваційні підходи на рівні громад, де приватні підприємства генерують тепло завдяки своїм викидам. І це тепло за сучасними технологіями може бути перенаправлене на теплопостачання в маленьких містечках», – сказав посол України.

Читайте також: Бельгія виділяє €9 мільйонів для відновлення енергетичної інфраструктури в Україні

За його словами, в такому разі, на відміну від централізованої системи великих ТЕЦ, агресору буде складно виявляти та вражати розгалужену систему генерації. «Гадаю, у межах травневого засідання 10-ї Міжурядової українсько-латвійської економічної комісії відбудеться обговорення бізнесів з громадами в Україні, які технології ми могли би привезти і за певний період часу встановити, щоби наші громади були самодостатніми», – зазначив Куцевол.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня Чернігівобленерго отримало 85 розподільчих щитів на 0,4 кВ виробництва латвійської компанії Jauda для використання в розподільчих мережах. Кошти на придбання зазначеного обладнання були виручені в рамках кампанії, яка була організована латвійською державною компанією Latvenergo за сприяння посольства України в Латвії, Міністерства економіки Латвії та благодійного фонду Ziedot.lv.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Чемпионский бой Стивенсона отменен: известна причина

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua