Goodnews.ua


ГУР презентувало фільм про полеглого Героя України Валерія Чибінєєва

Август 22
15:51 2024


Головне управління розвідки Міністерства оборони України до Дня незалежності у межах проєкту «Видатні розвідники» презентувало фільм про полеглого Героя України Валерія Чибінєєва.

Презентація відбулася в Укрінформі.

Автор фільму Тарас Шако розповів, що вирішив реалізувати цю ідею, бо його дуже вразила історія Валерія Чибінєєва. «Вона не може не вражати. Валерій Чибінєєв — це людина з великим серцем, справжній лицар, чия сміливість, винахідливість, доброта, вчинки, життєвий і бойовий шлях надихають зараз і надихатимуть у майбутньому молодих громадян України», — розповів Шако.

Один із фрагментів фільму — розповідь про останній бій Валерія Чибінєєва, який відбувся під Києвом у Гостомелі 3 березня 2022 року.

«У цьому бою він був озброєний снайперською гвинтівкою Barrett 50 калібру, — розповів у фільмі офіцер ГУР МОУ, Герой України з позивним Філософ. — Він розмістився прямо на даху зупинки, зайняв вогневу позицію. Упродовж бою він зміг відстріляти близько 100 бронебійних боєприпасів. Усі російські БМД, які були зупинені на блокпосту в Гостомелі, мали пробоїни саме від снайперської гвинтівки Валєри».

За словами Філософа, у той момент усі розуміли, що це — момент виживання: або вороги зайдуть у Київ, або не зайдуть. Кожен такий локальний бій вирішував долю столиці.

«Валєра, враховуючи, що у нього закінчилися боєприпаси, висунувся сам на блокпост і продовжив бій уже зі своїм автоматом. Це був день його народження, 3 березня. Коли колона була розбита, ми пішли дочищати. Противник вів хаотичний вогонь з окопу і двічі влучив у Валєру…» — розповів Філософ про останній бій Героя.

У стрічці згадуються й інші подвиги Валерія Чибінєєва, адже бити ворога він почав ще 2014 року. Воював у районах Лимана, Краснодона, Савур-Могили, Ізвариного, Довжанського, Кожевні, Авдіївки.

Одного разу, як розповідає його побратим із позивним Іванич, поблизу Довжанського Валерій зайшов до ворога з тилу. «Він один, а їх — шестеро. Почав віддавати команди, ніби з ним ще хтось є, а насправді сам був. Він наказав скласти зброю, і вони послухалися. Ось так хитрістю Вікторович тоді взяв у полон шістьох», — згадав у фільмі Іванич.

Читайте також: У Києві пропонують назвати вулицю іменем офіцера-розвідника Валерія Чибінєєва

У квітні 2019 року у бою з російськими окупантами загинув рідний брат Валерія Чибінєєва Роман. Валерій, як розповіли його побратими, тяжко переживав втрату брата, бо у них не було родини, обоє виховувалися в інтернаті.

А сам Валерій створив сім’ю. За день до останнього бою його дружина Катерина, яка була присутня на презентації, повідомила йому, що вагітна. «Я хотіла сказати йому про це 3 березня, коли у нього день народження, але не втрималася, і відправила повідомлення раніше, 2 березня», — розповіла Катерина. Тепер вона ростить їхню донечку.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони з нагоди Дня Героїв презентували проєкт «Видатні розвідники», цикл відкрила історія Героя України Олександра Чуба.

Фото Кирила Чуботіна

Share

Статьи по теме

Останні новини

Чемпионский бой Стивенсона отменен: известна причина

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua