Goodnews.ua


Глава ВООЗ скликав надзвичайну зустріч щодо поширення мапячої віспи

Август 07
20:46 2024


Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус заявив у середу, що скликав надзвичайну зустріч міжнародних експертів на тлі зростаючого занепокоєння щодо поширення mpox (віспа мавп).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє VOA.

Оскільки mpox поширюється за межами Демократичної Республіки Конго, Тедрос сказав, що комітет з надзвичайних ситуацій ВООЗ збереться «якомога швидше», щоб повідомити йому, «чи є спалах надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення».

Зазначається, що надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я є найвищим попередженням, яке може оголосити ВООЗ, це дозволяє Тедросу ініціювати екстрені заходи відповідно до Міжнародних медичних правил.

Віспа мавп — це інфекційне захворювання, спричинене вірусом, який передається людині інфікованими тваринами. Також вірус може передаватися від людини до людини під час тісного фізичного контакту.

Вперше він був виявлений у людей у ​​1970 році в Демократичній Республіці Конго, спричиняючи зокрема, лихоманку й м’язові болі. У травні 2022 року темпи інфікування mpox різко зросли в усьому світі, переважно в ЛГБТ-спільноті.

Спалах змусив ВООЗ оголосити міжнародну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я (PHEIC), яка тривала з липня 2022 року по травень 2023 року. 

З вересня 2023 року інший штам mpox різко поширюється в ДР Конго.

Читайте також: У китайському Макао виявили перший випадок мавпячої віспи

11 липня Тедрос заявив, що цього року в ДР Конго було зареєстровано понад 11 000 випадків і 445 смертей, причому найбільше впливу зазнали діти. Відтоді хвороба поширилася на сусідні країни.

PHEIC оголошувався лише сім разів з 2009 року: через «свинячий грип» H1N1, поліовірус, Еболу, вірус Зіка, знову Ебола, COVID-19 та mpox.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні влада Республіки Конго оголосила епідемію мавпячої віспи (mpox) після підтверджених 19 випадків захворювання у п’ятьох департаментах, включаючи столицю Браззавіль.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Сауль Альварес рассказал, когда завершит боксерскую карьеру

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua