Goodnews.ua


Глава МЗС Фінляндії закликала виділити €20 мільярдів військової допомоги Україні

Февраль 03
14:28 2024


Фінляндія, яка є одним із найбільших спонсорів військової допомоги для України, виступає за розподіл цього навантаження в Європі, і виділення 20 мільярдів євро в межах Європейського фонду миру могло б бути «фантастичним досягненням» у цьому контексті.

Про це заявила керівник зовнішньополітичного відомства Фінляндії Еліна Валтонен у Брюсселі перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фінляндія закликає до максимальної суми (допомоги Україні – ред.), якої ми можемо досягти. Головна ідея у тому, що, допомагаючи Україні, ми допомагаємо собі: збільшуємо потужність нашої оборонної промисловості та зміцнюємо власну систему стримування. Надзвичайно важливо, щоб ми збільшували обсяги виробництва оборонної промисловості. Зараз, коли ми допомагаємо Україні у коротко- та середньостроковій перспективі, це допомагає нам також визначити власний курс на майбутнє», — сказала представниця фінської влади.

Вона наголосила, що її країна вважає за важливе домогтися загальної європейської відповіді на необхідність підтримки України. На двосторонньому рівні Фінляндія є одним із найпотужніших донорів, коли йдеться про поставки Україні військових матеріалів та оборонного обладнання.

«Але нам потрібно погодити розподіл навантаження по всій Європі. Ми вважаємо, що це довгострокове зобов’язання у 20 мільярдів євро могло б бути фантастичним досягненням. Але, хай там як, ми це можемо зробити лише на спільній основі», — підкреслила Валтонен.

Глава фінської дипломатії підкреслила, що її країна приєдналася до НАТО після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Саме тоді народ Фінляндії зрозумів, що Росія є непередбачуваною та агресивною, і усвідомив необхідність додаткового захисту. Водночас Фінляндія впродовж десятиліть активно інвестувала у власну оборону та систему стримування.

«Фінляндія ніколи не загрожувала Росії. НАТО є оборонним союзом, тож ми приєдналися до Альянсу, щоб зміцнити не лише нашу безпеку, а й безпеку всього північного флангу Європи. Безумовно, ми надаємо наші спроможності для використання всіма союзниками», — сказала міністр.

Коментуючи ситуацію із закриттям переходів на кордоні з Росією, Валтонен зауважила, що Москва сама спровокувала таку ситуацію, коли почала дозволяти доступ до кордону людям без належних документів, доставляти їх до рубежу та допомагати у його перетині.

«Це прояв гібридної війни. Ми не можемо дозволити третій країні, особливо такій як Росія, яка проголошує себе недружньою до нас, визначати замість нас, які люди можуть потрапляти у Фінляндію, в Шенгенську зону або на територію НАТО. Тож маємо реагувати відповідно на усьому східному кордоні», — наголосила міністр.

Вона зазначила, що триває пошук шляхів, як на законних підставах дозволити перетинати кордон людям, які мають право шукати притулку у Фінляндії та інших європейських країнах.

«Ми хочемо повернутися до нормальності та відкрити нормальний рух, принаймні через деякі пункти пропуску. Росія не може звинувачувати нас у цих обмеженнях. Тому що саме вона призвела до цих змін», — додала Валтонен.

Як повідомлялося, у Брюсселі відбувається неформальна Рада міністрів ЄС із закордонних справ. Міністри продовжують обговорювати, зокрема, пропозицію високого представника ЄС щодо створення фонду допомоги для України в межах Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки.

Передбачається, що ці фінансові ресурси будуть спрямуватися не лише на компенсацію країнам-членам за поставлене Україні озброєння та військове обладнання, а й на розвиток спроможності європейської оборонної промисловості, зокрема збільшення виробництва снарядів для поставок їх в Україну.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Динамо озвучило сроки восстановления Пихаленка

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua