Goodnews.ua


Гендиректор МАГАТЕ не братиме участі у Саміті миру

Июнь 15
11:27 2024


Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі не братиме безпосередню участь у першому Саміті миру, який стартує у суботу в швейцарському Бюргенштоці, оскільки не хоче змішувати політичні аспекти з технічною роботою агентства.

Про це сам Гроссі повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

«Ні, я не братиму безпосередньої участі», — прокоментував Гроссі питання, чи братиме він участь у Саміті миру у Швейцарії.

Він пояснив, що таке рішення не брати безпосередню участь у саміті є прагненням МАГАТЕ «не змішувати політичні міркування з технічною роботою». «У рамках дуже обережного підходу і недопущення змішування політичних міркувань з нашою технічною роботою, ми не збираємося бути присутніми там (на Саміті миру — ред.)», — сказав Гроссі.

Водночас гендиректор МАГАТЕ вказав на те, що «був на зв’язку» у процесі підготовки саміту з міністром енергетики України Германом Галущенком, а також провів зустріч цього тижня з главою МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассісом.

«Я висловив міністру закордонних справ Швейцарії сподівання, що роль агентства буде обговорюватися (на Саміті миру – ред.) і що важливість та посилення його незалежної технічної роботи буде підтримано», — заявив Гроссі.

Читайте також: Зеленський про Саміт: Шлях до миру довгий, бо маємо справу з терористами

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток в суботу вдень офіційно стартує перший Саміт миру за участі 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних організацій.

Кілька делегацій прибули вже напередодні. Зокрема, ввечері п’ятниці на місце прибув Президент України Володимир Зеленський.

Перелік учасників став відомий також лише ввечері напередодні саміту. Деякі країни, які до цього часу не визначилися, ухвалили рішення в останній момент. Зокрема, були сумніви щодо присутності представників Бразилії та ПАР, Індонезії та ОАЕ, Індії та Туреччини, деяких інших. Зрештою перші чотири країни вирішили надіслати своїх представників на рівні посланців, Делі та Анкара – голів МЗС.

З 92 країн 57 представлені главами держав і урядів, 29 – міністрами закордонних справ, 6 – посланцями. Це можна вважати успіхом само по собі з огляду на ті неймовірні зусилля, що їх доклала Москва для того, щоби перешкодити проведенню конференції.

Фото: D. Calma/IAEA

Share

Статьи по теме

Останні новини

Для военнообязанных, защитников и их семей запустили чат-бот

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua