Goodnews.ua


Фінляндія розмістить близько 5 тисяч військових НАТО біля кордону з Росією — ЗМІ

Август 22
21:54 2024


Влада Фінляндії вирішила розмістити на своїй території, поблизу кордону з Росією, бронетанкову бригаду НАТО чисельністю 4000-5000 осіб для стримування зовнішніх загроз.

Про це з посиланням на джерела в Альянсі та службах безпеки повідомило фінське видання Iltalehti, передає Укрінформ із посиланням на DW.

«Сили оборони Фінляндії та керівництво держави дійшли висновку, що Фінляндії необхідна присутність солдатів із країн НАТО на її території для посилення превентивного стримування», — пише видання.

Зазначається, що нова бригада уже формується і буде дислоковано в місті Міккелі, розташованому неподалік від кордону з Росією.

Для керівництва новими військовими створюється штаб НАТО, який підпорядковуватиметься штаб-квартирі альянсу в Норфолку в США. Підготовка до створення штабу тривала вже з весни минулого року, зазначає Iltalehti. Зокрема, тоді Міккелі відвідав заступник командувача Норфолкського штабу спільних операцій НАТО британський контрадмірал Тім Генрі.

«Ми хочемо послати росіянам прямий сигнал, і зробити це публічно. Альянс дуже чіткий у своїй позиції: Росія становить загрозу євроатлантичному регіону», — наголосив Генрі під час цього візиту.

Читайте також: Фінські прикордонники отримали право відстежувати мобільні телефони поблизу кордону з РФ

За інформацією Iltalehti, до бригади, що має на озброєнні бронетехніку, приєднаються, зокрема, шведські та норвезькі військовослужбовці. Рішення щодо цього уже ухвалено і очікується, що про розгортання нового об’єднання представники НАТО і влада Фінляндії оголосять найближчими тижнями.

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Фінляндія у 2023 році вступила до НАТО, завершивши 75-річний період свого нейтралітету. Після цього спільний кордон альянсу з Росією збільшився вдвічі і сягнув 2600 кілометрів.

У червні 2024 року міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що у Фінляндії базуватиметься штаб сухопутних військ НАТО.

Фото: Jussi Nukari/Lehtikuva/dpa/picture alliance

Share

Статьи по теме

Останні новини

Чемпионский бой Стивенсона отменен: известна причина

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua